Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Búcsúzunk Andy Vajnától

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Andy Vajna a világ egyik legnagyobb tekintélyű producere volt. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson filmszínésszel.

A filmalap megemlékező közleményében azt írta: Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra. “Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett.”

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A “Vajna-korszak” alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét – írták.

Ebben az időszakban született meg, és 2017-ben indult az első, nagysikerű Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak ( filmteszt.hu) című országos edukatív játék a DUE Médiahálózat szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. 2019-ben immár második alkalommal zajlik a közel 20 ezer fiatal bevonásával zajló játék, melynek döntője immár hagyományosan a Magyar Film Napjának előestéjén, április 29-én zajlik Budapesten az Akvárium klubban.

Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: “It is my passion to give back”, azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.

Andy Vajna 2012-ben részt vett a DUE Médiahálózat legnagyobb rendezvényén, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, ahol ifjúsági sajtótájékoztatót tartott, és hosszas kötetlen beszélgetést folytatott a fiatal véleményvezér médiásokkal, részletesen mesélt nekik kalandos pályakezdéséről.

A DUE Médiahálózat Elnöksége ezúton is kifejezi részvétét a producer hozzátartozóinak, barátainak és munkatársainak.

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság