Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Vágókép a DUE-ból

A vészmegoldások sem rettenti vissza a Tudós Csajokat. Rendhagyó tudós csajok beszámoló következik, rendhagyó előadóval!

Hideg van. Arccsipkedős, kabát alá bebújós hideg, oh és persze sötét, mert bár mindannyian várjuk még nincs itt a tavasz mikor kiskabátban rohangálunk. A lányok lassan beérnek a Blahán lévő kis lakás elé, hamarosan mindenki értesül, hogy nem, ide most nem fogunk bemenni, mert mindenki átszervez mindent. Iringó telefonál, majd még ketten és végül miután mindenki kifogy az ötletelésből, hogy hátha van egy ismerőse, vagy egy rokon, aki betud még minket szorítani valami Tudománnyal kapcsolatos programra, de nem baj, miután feladtuk jöhet a C terv.

Az előbb említett C terv pedig, hogy kis csoportunk vezetője fog nekünk előadást tartani a videózásról, ami előbb-utóbb sorra került volna, mivel ez mégis csak médiával is foglalkozó program (ezért is ülök éppen ez előtt a gép előtt és gépelem a sorokat). Tehát szedjük a lábunkat a hideg elől, de most már az Örs vezér terén keresztül a DUE iroda felé. Ahogy bejutunk a radiátorok által kedvesen fűtött kis munkatérbe, ami most Adrienn jó voltából átrendezve vár minket, hogy leülhessünk és megkezdődjön a foglalkozás.

Mi is a téma? Először is Videózás Alapjai a la Ihos Iringó. Közösen felsoroljuk a videófajtákat, amik hirtelen az eszünkbe jut: kritika, vlog, beauty-videók, és a többi, és a többi. De ugyan mik is kellhetnek egy jó videó létre hozásához a kamerán kívül (amit akár egy telefon is helyettesíthet)? Sorban véve: egy jó ötlet, tervezés, egy kisebb forgatókönyv megírása majd végül is jöhet maga a felvétel, ezek után pedig egy sok boldog óra, vágással és egyéb munkákkal megtöltve.

Iringó rögtön meg is mutat nekünk párat a DUE médiatáborában készült kihívás videókból, amiken jókat mosolygunk. Megbeszéljük, mikben lehet javítani egy amatőr videón, mert már egy apró vizuális vagy hang effekt is hatalmas változást jelenthet a filmanyag minőségében, persze ezeket is idő megtanulni és elsajátítani, hogy olyan legyen, mint amilyeneket mi szeretnénk viszont látni, de hát mindent el kell kezdeni valahol.  

Hamarosan rátérünk a vágóképekre, amikből megnézünk egy gyönyörű válogatást Simonffy Péter bemutatkozó videója által.  Rendkívüli mi mindent átadhat az ember csupán képek, felvételek váltakozásával, akár szavak nélkül is.

Miután a videózás témát kivégeztünk (természetesen nagyon sok mindent lehetett volna még róla megbeszélni), Iringó behívja a közben megérkezett egyik barátját, Klock-Balog Pétert, aki pedig a rádiózás világába nyújt egy kis bepillantást nekünk. Hallhatunk tőle az ő kezdetbeli munkásságáról a média szakmában és a különböző lehetőségekről a rádiózásban, milyen műfajokat próbált már ki vagy áll legközelebb a szívéhez. Tőle is kapunk természetesen egy nagy ajánlást a médiatáborról, ahol a rádiózásba is belekóstolhatnak a lelkes táborozók, a mindenhol elhelyezett hangszóróknak köszönhetően.

Azonban sajnos mivel elvesztettük az idő érzékünket a jó hangulatban töltött előadás alatt, mindenki ráeszmél, hogy ideje haza indulni, így hát összeszedjük a dolgainkat és ott hagyjuk a DUE iroda kellemes kis szobáját. Őszintén remélem lesz még több ilyenfajta előadás is a média ágaiból, mivel nekem a természettudományok mellett ez a téma is nagyon tetszik és érdekel.

(Tömösi Réka)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság