Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi is ott vagyunk A Dal-on!

Újra keresik Magyarország dalát. A tehetséget, aki képviselheti hazánkat az Euróvíziós Dalfesztiválon idén is a köztelevízió A Dal című műsorában választja ki a szakmai zsűri és persze a közönség, a legnagyobb kritikus.

2019.január 19-én útjára indult a nemzeti dalválasztó show nyolcadik évada. Jó érzés belegondolni, hogy immáron nyolcadik esztendeje szólhat bele a közönség abba, hogy ki képviselje hazánkat az Euróvízión.  1994-től egészen 2011-ig ugyanis rendszertelenül, sokszor a közönség véleményét kihagyva  született döntés az indulókról.

Idén különösen erős a felhozatal, már ami a harminc legjobb énekest illeti: köztük van Antal Tímea, Szekér Gergő, a USNK, Oláh Gergő, a Leander Kills, de még Pápai Joci is, aki egyszer ugyan már győztesként állt a nemzetközi színpadon, de most újra berobbantja magát.  A zsűri sem éppen kispályás: újoncként érkezett a Nemzet Csótányaként ismert, az X-Faktorban már véleményformálóként is bizonyított Nagy Feró, valamint a Napoleon Boulevard énekesnője, a bájos Vincze Lilla. Mező Misivel és Both Miklóssal kiegészülve igazán sokszínű csapatot alkotnak.

Az MTVA épületének hatalmas vetítőtermébe kísértek minket a közmédia munkatársai, miközben néhány méterre tőlünk egy monumentális stúdióban éppen az élő adás folyt. Az ikonikus , megannyi fotón látható „Dal 2019” falnál mi is betekintést nyerhettünk az utolsó percek izgatott készülődésébe, és közben azt is megállapítottuk, hogy Freddie és Boggie – a műsorvezetők – bizony elképesztően magasak. Nem érhetnek nyomába azonban Szekér Gergőnek:  a Felvidékről származó fiúra, aki az első elődöntő legnagyobb kedvence lett,  bizony valóban felnéz az átlagember.

Kényelmes karosszékeinkben elnyújtózva a szűk két órás adásidő alatt mi is megtaláltuk a magunk favoritját és azokat az előadókat is, akiket nem juttatunk volna tovább.

Antal Timi és párja, Demkó Gergő nem csak a zsűri, de a közönség tetszését is elnyerte.  „Dallamvilágban, stílusban nem a tőlünk megszokott pop-rock vonal, hanem a gyökereink, a népi motívumok dominálnak. Úgy érezzük, ezek vagyunk igazán mi” – árulta el a 25 éves, Erdélyben született énekesnő, aki a színpadon most hosszú évek után először a legbenső énjét hozza a felszínre Kedves világ! című dalával.  

A hazaszeretetről és az otthonunkhoz való ragaszkodásról énekelt és rappelt a közönség által továbbjuttatott DENIZ és csapata. Ez a téma jó esetben minden magyar enber szívét meg kell dobogtassa.  A brigád névadó énekese, Rizner Dénes sem mehetett el szó nélkül mikrofonunk mellett.  „A haza iránti elkötelezettség és az identitás kihangsúlyozása kellene, hogy legyen az Euróvízió egyik legfontosabb sarokpontjának. Ez a mondanivaló nagyon hiányzik a színpadról” – árulta el nekünk.   Azoknak, akik ósdinak vagy elcsépeltnek gondolják a hazaszeretet fontosságát , azt üzente, hallgassák meg a dalt párszor,  és ne csak a fülük, de a szívük is legyen nyitva.

Oláh Gergő személyesebb témáról énekelt: az árva gyerekek fájdalmát és vágyait idézte meg a megható szerzeményben. „Ha valakinek nincs édesanyja, vagy édesapja, az egész életre kiható sebeket tud okozni. Bár a dalt nem én írtam és szerencsére élnek a szüleim, nagyon szeretném támogatni az árva gyerekeket és népszerűsíteni az örökbefogadást” – vallotta meg az X-Faktor egykori felfedezettje.   

S hogy az ítészek se maradjanak ki a sorból, néhányat közülük elcsíptük pár szóra. Mező Misi, a 20 éves Magna Cum Laude frontembere  kérdésünkre elmondta, úgy érzi, a zsűri egyelőre jól tud együttműködni, de egymást azért néha poénból cukkolgatják.  Nagy Feró, aki talán a műsor legnagyobb kritikusa, kiemelte, hogy egy-egy odamondásban mindig az énekesekért haragszik, és nem ellenük – bár szőrös szívűnek tűnik, mindig azt szeretné, ha a versenyzők a legjobbat hoznák ki magukból.  Nehéz feladat úgy elmondania a véleményét, hogy az senkit se sértsen meg.

A DUE Médiahálózat lelkes újságírói a következő hetekben is besettenkednek A Dal kulisszái mögé, hogy jobbnál jobb infókat és sztorikat szállítsanak nektek. Olvassatok, hallgassatok, nézzetek bennünket - megéri!

Lami Krisztofer

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság