Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A Bűnmegelőzési Teszt egyik témája

Ebben a cikkben sok olyan fogalommal talákozhattok, ami a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt 2.-ben is szerepel!

Kik és miért lesznek áldozatok?

Az okok ugyanazok, mint az iskolai zaklatás esetében. Ha valaki védtelenebb, visszahúzódóbb, kevésbé tud kiállni magáért, mint a többiek, nehezebben barátkozik, vagy valamivel kirí a többi gyerek közül, akkor könnyebben válhat zaklatók célpontjává a való és a virtuális világban is. Az áldozatok gyakran magukat hibáztatják a zaklatás miatt, a viselkedésüket, azokat a tulajdonságaikat, ami miatt a zaklatók kipécézték őket. Fontos tudnod: az, hogy más vagy, mint a többiek, senkit nem jogosít fel, hogy bántalmazzon, zaklasson.

 

Milyenek a zaklaktók?

A zaklatók az esetek többségében sérült személyek lehetnek. Gondoljunk csak bele: egy lelkileg ép gyerek nem inzultál másokat. A bántalmazók a saját gyengeségüket akarják elfedni, ezért mások piszkálásával fitogtatják az erejüket vagy szellemi fölényüket. Bár azt igyekeznek hangsúlyozni, hogy ők mennyire átlag felettiek, azzal, hogy mások általánostól való eltérését gúnyolják, épp az átlagosságot dicsőítik, és saját átlagosságukat erősítik.

 

Bűnösök és cinkos némák

Alapvetően két típusú zaklatóról beszélhetünk. Az aktív zaklatókról, akik a bántalmazás vezéregyéniségei. Ez az egy-két ember a közösség hangadója, akiket követnek a társaik. Ők a támogatók, azaz a passzív zaklatók, akik maguktól és önállóan nem viselkednének így, de asszisztálnak a zaklatáshoz, vagy azért, mert ezzel ők is erősnek tűnnek, vagy azért, mert ha az áldozat mellett állnának ki, valószínűleg ők is célpontokká válnának. Sokszor nem értenek egyet a zaklatással, a csoport többi tagjával, érzik, hogy ez nem helyes viselkedés, ezért néha igyekeznek tompítani a sértések súlyán, és próbálnak semlegesek maradni. Előfordul, hogy a „banda” távollétében segítő kapcsolatot próbálnak teremteni az áldozattal. De ettől még közvetve hozzájárulnak a társuk lelkének megnyomorításához, hiszen a nagy csapat, a közönség nélkül az egy-két aktív zaklató sem biztos, hogy tudna működni.

Lehetséges, hogy a kiinduló ok egy személyes konfliktus két ember között, amely növeli az adott csoporton belüli feszültséget. A fiatalok az egyik fél pártjára állnak, majd a hangadó illetőt követve, kiközösítik és bántalmazzák a másik fiatal társukat.

 

Tomboló cyberbullying

Dr.Szabó Henrik szerint elsősorban a közösségi médiában és üzenetküldő alkalmazások használatánál tapasztalhatjuk az online zaklatás jelenségét. Leggyakrabban zárt csoportokban történik meg, ahol a gyerekek a billentyűzet mögé bújva élik ki a kirekesztő énüket, egymással versengve piszkálják a társukat.

Az is internetes zaklatásnak minősül, ha kellemetlen, ízléstelen, kínos képeket és videókat osztanak meg az áldozatról, akár az ő közösségi média oldalán, akár a privát csoportban, hiszen ezek személyiség jogokat sértő, bántó tartalmak. Sokszor nem is tudják biztosan, ki küldi a destruktív üzeneteket, mert az illető álprofilt használ.

 

De mégis mit tehet az áldozat?

Attól függ, van-e személyes ismeretség az illetők közt. Ha nincs, csak kipécézte valaki magának az áldozatot az interneten, a zaklatottnak mindenképp meg kell szakítania a kapcsolatot a bántalmazójával, például ki kell lépnie a csetcsoportból, és le kell tiltania a zaklatóit, akár újra meg újra. Sajnos gyakran megtörténik, hogy a zaklatók elszántak, és újabb profilokat nyitva folytatják áldozatuk gyötrését.

Kovács Dorottya hozzátette, még nehezebb a helyzet, ha a való életben is rendszeresen találkozik az áldozat és a zaklató, hiszen az internet csak az egyik színtere az inzultálásnak. Hiába nem tud ráírni a bántalmazó, ha a valóságban naponta sértegeti mások füle hallatára. Noha ehhez nem áll rendelkezésére az egész nap, mint a közösségi média használatánál, a megszabott iskolaidő pont elég arra, hogy az áldozat szorongjon és megalázva érezze magát.

 

Az árulkodó jelek

A zaklatott fiatalok különbözőképp reagálnak erre a helyzetre: magukba fordulnak, csöndesebbek lesznek, vagy épp ellenkezőleg; feszültebbek és ingerlékenyebbek, mint előtte. De mindenképp kevesebb időt töltenek a számítógép előtt, megváltoznak a társasági és kommunikációs szokásaik.

A tesztet itt tudjátok kitölteni!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság