Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Filmteszt Helpdesk: Hogyan készülnek a magyar filmek?

Gondolkodtál már azon, hogy egy magyar film kinek a támogatásából jön létre, ki gyártja, és hogyan kerül az ötletgazdától egyenesen a tévédre? Ezzel a cikkel most sokkal többet megtudhatsz ezekről a folyamatokról. Bemutatjuk a Magyar Nemzeti Filmalapot.

A Magyar Nemzeti Filmalap moziforgalmazásra szánt egész estés játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek fejlesztéséhez, gyártásához és az ezzel járó marketinghez nyújt támogatást. Tehát jelentős összegekkel szponzorálja és segíti, hogy minél több hazai film készüljön. A támogatás pályázati alapon kapják az arra jelentkezők, amit a Filmszakmai Döntőbizottság bírál el. A nyertesek az anyagiak mellett kapnak egy komoly hazai –és nemzetközi kapcsolatrendszert is, aminek segítségével még messzebb vizekre evezhetnek.


A pályázatokra filmirodai regisztrációval rendelkező cégek, vagy személyek jelentkezhetnek, ha megfelelnek a követelményeknek. Forgatókönyvfejlesztésre értelemszerűen forgatókönyvvel, vagy treatmenttel lehet, amihez egy szinopszist (cselekménytörténetet) is csatolni kell. Ha a pályázó elnyeri a támogatást, amelyről legkésőbb 60 nappal értesítik, kezdődhet a filmgyártás, ami –filmtől függően- évekig is eltarthat. Például a 2019 márciusában mozikba kerülő Guerilla című film 2017 nyarán kapta meg a forgatáshoz szükséges pénzt. Mivel a forgatókönyvet elfogadta a döntőbizottság, a nyertes cég elkezdi előkészíteni a forgatáshoz szükséges elemeket. Kiszámolják a pontos költségvetést, megkezdődik a casting, lefoglalják a helyszíneket, kiválasztják a stábot, és ha ez mind megvan, kezdődhet a forgatás. Ezeket a folyamatokat, a Magyar Nemzeti Filmalap ellenőrzi és felügyeli. A forgatás, mint ahogy az előbb is említettük, évekig eltarthat, de ez nagyban függ a film költségvetésétől, cselekményétől. Miután lezajlott minden jelenet leforgatása, a rendező, az operatőr, a gyártásvezető, a vágó, a producer és a hangmérnök összeülnek, hogy kidolgozzák az utómunkálatokat, miutűn a film végül teljesen elkészül. A végleges filmeknek a fesztiválokra való eljuttatását és értékesítését is vállalja a Filmalap. A legismertebb Filmalap által támogatott film talán Nemes Jeles László Saul fia című alkotása, amely többek között a 2015-ös cannes-i fesztivál nagydíját megnyerte. E mellett, szintén 2015-ben Oscar-díjat és Golden Globe-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.


Filmek finanszírozása és támogatása mellett a Filmalap nagy hangsúlyt fektet a hazai filmipar és filmkultúra fejlesztésére. 2016-ban elindította a Filmipari Képzési Programot, amelynek célja a magyar filmes szakemberek utánpótlásának megteremtése és a szakma számos területén tapasztalt munkaerőhiány megszüntetése. Egy évre rá, 2017 őszén megkezdte munkáját Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága. Ennek szervezésében magyar és külföldi szakemberek segítettek. Szeretnék tovább kepézni a hiányszakmák területein dolgozókat, eljuttatni minél több magyar fiatalhoz a filmeket és kutatni, fejleszteni a magyar filmes szakmát.

Ha otthon vagy a magyar filmekben, akkor tedd próbára a tudásodat,és tölts ki a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak 2.-t!

(Lendvai Martin)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság