Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Pénzügyes Helpdesk: Pénztárca és bolygókímélő ötletek

Tudtad, hogy körültekintő vásárlással nem csak saját magadat tudod megvédeni attól, hogy rászedjenek, de a bolygóra is vigyázol – a pénztárcádról már nem is beszélve? Tippek a Nagy Diák Pénzügyes Teszt kitöltéséhez!

A nők jobban odafigyelnek arra, hogy mit vásárolnak. Egy felmérés szerint a vásárlások során a nők hozzák a döntések70- 80 százalékát – hogy miből mennyi és főleg milyen minőség kerül a kosárba, az rajtuk múlik, mert általában ők kezelik a családi kasszát. Itt fontos megemlíteni, hogy a nők jobban odafigyelnek a környezetre is – inkább hajlandóak kicsit többet fizetni, ha egészséges, vagy környezetbarát terméket látnak. A férfiak a napi bevásárlásban kevésbé, azonban a „nagyobb lélegzetvételű” beruházásokban már sokkal inkább alaposak – két joghurt közül valószínűleg azt veszik le, ami közelebb van a polcon, bezzeg ha egy tévéről van szó, akkor képesek fél napig fel-alá mászkálni, miközben minden kis részletet összevetnek egy másikkal.

Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint a környezetbarát termékek megvásárlása egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sajnos azonban azt kell mondanunk, hogy nem azért, mert hirtelen mindenki pánikba esett, hogy a bolygó nem feltétlenül tolerálja már sokáig azt az irdatlan mennyiségű szennyezést, amit sikerül összehoznunk, hanem egyszerűen csak ezek a termékek most már olcsóbbak, vagy hosszú távon kifizetődőbbek.

A bolygón túl a pénztárcánkra sem árt ügyelni, amikor vásárolni megyünk. Magyarországon egy család költségvetésének majdnem 80%-át elviszi a rezsi és az alapvető élelmiszerek beszerzése, míg Európa más országaiban ez az arány csupán 15% körül mozog. A legfontosabb, hogy ne vegyünk meg olyan terméket, amire alapvetően nincs szükségünk, csak azért, mert akciós. Persze a kereskedők sem restek, ha trükkökről van szó, nehogy azt higgyük, hogy ennyivel megússzuk. Megfigyelted már, hogy a bevásárlóközpontok padlója milyen jól csúszik? Ez sem véletlen, ugyanis így nem tudsz végigszáguldani a polcok között, hanem bizony lassítanod kell, márpedig ha lassan mész, akkor nézelődni is fogsz, ez pedig egy idő után ahhoz vezet, hogy valamit a kosaradba teszel.

Ahhoz, hogy ne tudjanak (nagyon) befolyásolni, csupán akaraterő kell. Tervezd meg előre a vásárlást, írd össze, hogy miből mit kell venned, aztán kapaszkodj a cetlidbe jó erősen és ne hagyd, hogy a kísértés belevigyen a költekezésbe, mert hamar lapos lesz a pénztárcád. A www.tudatosvasarlo.hu oldalon megtalálhatod a tudatos vásárló 12 pontját, ezek segíthetnek abban, hogy felelős döntést hozhass minden alkalommal, amikor egy áruházban jársz.

Töltsd ki a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság