Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hasznos hétvége sok káros tartalommal

Tudd, hogy nem tudsz mindent, ha csak a médiára hagyatkozol - hangzott el november 17-én az DUE egri konferenciáján. Az Eszterházy Károly Főiskolán elméleti és gyakorlati szakemberek vitáztak a káros médiatartalmakról.

Az előadók a sajtómunkások felelősségére és az értékválasztás lehetőségének fontosságára mutattak rá.

 A DUE médiahétvégéje már pénteken este kezdetét vette, ám a résztvevők zömének kései érkezése miatt csupán egy rövid ismerkedésre, a megújult DUE Tallózó bemutatására és egy borkóstolóra futotta az időből.

A szombat reggel azonban már a példaértékű vendéglátónak bizonyuló Eszterházy Károly Főiskolán érte a résztvevőket: középiskolás DUE-sokat és egri kommunikáció szakos hallgatókat, illetve tanszéki tanárokat egyaránt.

A média neveli a gyerekeket?

Dr. Balázs Géza nyelvész professzor, a DUE alelnöke a média pozitív és káros mintáiról tartott előadást. Az egyetemi tanár kiemelte, hogy a médiaszövegekben tetten érhető a kulturális hatások elmosódása, a bulvárosodás és a műveltségtartalmak átrendeződése. Rámutatott az infotainment, vagyis a „szórakoztató tájékoztatás” elterjedésére, és a kihalóban lévő sajtóműfajok - például a dokumentumfilm vagy az oknyomozó riport - megtartásának szükségességére.

A „képernyőnemzedék” kapcsán a professzor ironikusan megjegyezte, hogy „korábban a szülők nevelték a gyerekeket, most a média”. Hangsúlyozta azonban, hogy a tömegkommunikáció szocializációs mintát szolgáltat ugyan, de az alapvető személyiségjegyekre nem hat. Nyelvészként az ismerethiány miatt tetten érhető kínos bakikat idézett, amelyek közül a következő aratott nagy sikert: „A pajta falán a viharlámpát úgy kell elhelyezni, hogy azt se ember, se állat a farkával ne tudja leverni”.

Minősíthetetlen minőséghiány

Időt csak az igazi értékekre szabad fordítani - intette ifjú hallgatóságát Kőhalmi Ferenc volt filmfőigazgató. A mozgókép szerelmese úgy véli, az emberiség veszve van, ha nem hisszük, hogy mindenkiben ott az alkotó. „Mindegyik képnek műalkotásnak kell lennie, még egy játékfilmben is” - húzta meg saját minőségi határát a szakember, aki szerint több magyar televíziócsatornát „minősíthetetlen minőséghiány” jellemez, hiszen a kereskedelmi média csak fogyasztásra ösztönöz. Kövessétek saját magatok mércéjét, ne pedig az új termékek luxusát - tette hozzá.

A szappanoperák pszichológiai alapja az a feszültség, amely a félbemaradt történetmesélés miatt keletkezik - hallottuk Dede Éva pszichológustól, aki felidézte a televíziós sorozatok hajnalát, amikor a húszas évek USA-jában a háziasszonyok délelőtti szórakozását jelentették az első folytatásos rádiójátékok, az ötvenes évektől pedig a hasonló televíziós produkciók. A pszichológus más jellemzők mellett rámutatott, hogy ezekben a sorozatokban mély szakadék húzódik a szereplők szövege és tettei között, és azt sugallják, hogy a családokat a káosz tartja össze.

A hiteles, biztos pont

Az emberek azt várják el a közszolgálati sajtótól, hogy hiteles, biztos pont legyen, biztosítsa a nemzeti integrációt és az információhoz való hozzájutás akadálymentességét, ellenőrizze a mindenkori hatalmat, valamint tartson fenn egy hozzáférhető archívumot - mondta előadásában a Magyar Rádió és a DUE alelnöke. Szayly József a Petőfi rádió zenei adóvá történő átalakításával összefüggésben a csatorna új szlogenjét idézve rámutatott, hogy a zene is kultúra, a kultúra pedig közszolgálat. Hozzátette, hogy a digitalizáció korában a közszolgálatiság és kereskedelmiség fogalmának újragondolására van szükség.

A gyerekek gyakran már nem tudják, hogy hol a határ a virtuális világ és a valóság között - figyelmeztetett az Eszterházy Károly Főiskola Kommunikáció Tanszékének vezetője. Varga Gyula főiskolai tanár egyik idézett története szerint a társukat rugdosó gyerekek azzal nyugtatták az áldozatukat, hogy az ne féljen, hiszen van még néhány élete...

A délután folyamán Pócsik Ilona és Almási Gizella mutatta be a Médiatudor programot.

Félre a sznob közbeszéddel

A konferencia méltó zárása volt a vita, amelyben az elméleti szakemberek zömmel az újságírók nagyobb felelősségvállalását sürgették. A DUE-s szakmabeliek közül Kruzslicz Dávid, az RTL Klub, és Herczeg Zsolt, az InfoRádió munkatársa vállalta a szópárbajt, egyetértve a káros médiatartalmak elleni fellépés fontosságával, de egyben a sznobériától mentes ítéletalkotásra kérve a résztvevőket.

A médiahétvége vasárnap várlátogatással és fürdőzéssel zárult. Dr. Balázs Géza tájékoztatása szerint a konferencia anyaga a közeljövőben nyomtatásban is megjelenik.

A konferencia rendezője a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete, társrendezője az Eszterházy Károly Főiskola Kommunikáció Tanszéke, az Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Kht., a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Miskolci Akadémiai Bizottság kommunikációtudományi munkabizottsága és a MediaSmart Hungary Oktatási Kht. volt. A rendezvényt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatta.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság