Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Szekszárd nem csinált belőlünk bolondot

Minden érzékszervünket megmozgatta a szekszárdi médiahétvége, ugyanis a rádióstúdión át, kerámiaműhelyen keresztül a tévéig mindenhol megfordultunk. És persze a borozást sem felejtettük el. A maroknyi lelkes DUE-csapat 2006. március 31-én a Rádió Antritt Stúdiójában kezdte a város feltérképezését.

Lukács Péter zenei vezető elmagyarázta, hogy a számítógép nyolcezer dalból válogat, egy nap maximum háromszor játszva le egy számot. Legalább négy órát kell várnia annak az előadónak, aki hallani szeretné magát az Antritton. A rádió előnye, hogy olyan zenéket is játszik, amit más adókon még nem teszteltek le. Végül összeállítást hallgathattunk betelefonálók viccesre sikerült hozzászólásaiból.

A bakiparádé megalapozta a hangulatot április elsejéhez, amit a bankkártya-használat szabályairól és veszélyeiről szóló előadással kezdtünk. Pataki Erika, lakossági ügyfélreferens felhívta a figyelmet: Semmiképp ne add oda kártyádat barátaidnak, családodnak, mivel névre szóló, és a bolt mellett a tulajt is felelősségre vonhatják, ha fizetés után kiderül! A visszaéléseket pin kód- illetve mágnescsík leolvasóval szokták elkövetni, amit többek közt a pénzautomata alapos megfigyelésével lehet elkerülni, annak a felülete ugyanis "tiszta", ragasztásoktól mentes. Ha mégis megtörténik a baj, a számládról csak a 45 ezer forint felett ellopott összeget térítik vissza alapos vizsgálat után.

A fogyasztóvédelmi oktatást dr. Varga Tibor, a helyi Fogyasztóvédelmi felügyelet igazgatója folytatta. A cég tavaly 22 országos vizsgálatban vett részt, 1135 kereskedelmi és vendéglátóipari egységet vizsgálva. Ezek 40 százalékában valamilyen hiányosságot talált. A legtöbb hibát a figyelmetlen kereskedő okozza, például az egységárakat nem tünteti fel. A vizsgálat egyik formája, amikor a középiskolából választanak 16 éven aluli és annak is látszó gyereket, akit arra kérnek, hogy "kezdeményezzen kiszolgálást" alkoholos ital és dohányáru vásárlása céljából. Amennyiben a kereskedő nem kérdezi a gyerek életkorát, de kiszolgálja, akkor a fogyasztóvédő rajtaüt. (Fizetésre már nem kerülhet sor, ugyanis akkor a fogyasztóvédő bujtatna bűntettre.) A hasznos információk után szemet gyönyörködtetés következett Csúcs Endre fekete kerámia műhelyében. A művész szemünk láttára formázott egyszerű agyagtömbből mintás vázát, tányért és kancsót. Ezek után csak egy-két csoporttagnak volt bátorsága, hogy megpróbáljon "kamutálat" készíteni.

A Tolnatáj tv stúdiójában a DUE-táborok jókedvű technikusa, Bocz Marci vezetett körbe minket. A felszerelések mellett itt is megnézhettük a bakikat.  Megtudtuk, Marcinak a hangtechnikán és a műsorvezetésen kívül még a gitározáshoz is van tehetsége, amit fakultatív programként az esti zeneiskolai koncertjén hallgathattunk meg.
Április elsején ezúttal tréfamentesen is tökéletes programot élvezhettünk végig.

Habók Lilla

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság