Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hírösen jó hétvége meglepően rossz idővel

A „hírös városban”, Kecskeméten rendezte meg tavaszi médiahétvégéjét a DUE 2007. március 23 és 25 között, s bár az időjárás egyáltalán nem emlékeztetett a tavaszra, a két napon át tartó jó hangulat határozottan DUE-programra utalt.

A több mint 20 fős csapat nagy része autóval, még nagyobb része késve érkezett péntek délután Kecskemétre, ezért csak kevesen csodálhatták meg a „térség hangjaként” emlegetett Gong Rádió stúdióját.

A szombatot közvetlenül reggeli után fajsúlyos témával indítottuk: nemzetközi szolidaritási képzésünk keretében a Magyar Vöröskereszt főtitkárhelyettese, Gyékiss Emil beszélt a szervezet Nemzetközi Bizottságának tevékenységéről. Előadásából megtudhattuk, a Bizottság küldetése, hogy segítséget nyújtson a nemzetek közötti háborúk és az országokon belüli erőszak áldozatai számára. Továbbá igyekeznek betartatni azokat a humanitárius rendelkezéseket, amelyek a fegyveres erőszak ellen szólnak.

Ebéd után a Szórakaténusz Játékmúzeumba vezetett utunk, ahol a játékgyártás számos korábbi és mai terméke között megtekintettünk számunkra szokatlan, sőt meglehetősen előnytelen kinézetű játékmackókat és babákat, nem kételkedve abban, hogy fénykorukban ők is gyermekek szobáinak ékességei voltak.

Miután mindenki alaposan kiélte rejtett vagy nyíltan vállalt infantilitását, kocsikba pattantunk, hogy körbejárhassuk a magyar animáció egyik vezető műhelyének, a Kecskemétfilm Kft-nek stúdióját, ahol csapatunkat Mikulás Ferenc ügyvezető igazgató várta. A másfél órás program során hallhattunk a stúdió történetéről is, mely fennállásától fogva több mint 250 filmet készített részben önálló alkotásként, részben híres európai műhelyekkel együttműködésben, amelyek több tucat díjat nyertek különböző nemzetközi fesztiválokon. A vetítőteremben a Kecskemétfilm néhány rövidfilmjét is megnézhettük, sőt a kedvünkért Ferenc néhány kockát lepörgetett sokunk kedvenc gyerekkori sorozatának, a Vízipók-csodapóknak egyik epizódjából is. A látogatás végén beleshettünk azokba a szobákba, melyekben a stúdió dolgozói éppen mesehősöket tanítottak ilyen-olyan műveletekre számítógépük segítségével.

Vacsora után a társaság többfelé szakadt, így mindenki választhatott az üldögélve világmegváltós és a fergetegesen bulizós „kihelyezett” DUE-klub között. Vasárnapra a nap is kisütött.

Németh Gabriella

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság