Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Pénzügyes Help Desk: Hol tároljam a pénzem?

Kire bízzuk a megspórolt zsebpénzt? Hát a tesónkra tuti ne! Bemutatunk pár pénzkezelési ötletet.

Kikre bízzuk a pénzünket?

Már diákként vagy kezdő munkavállalóként is számos pénzügyi szolgáltatóval állhatsz kapcsolatban, és ez a szám az évek múlásával csak nőni fog. A bankok, biztosítók, pénztárak mind a pénzügyi szektor intézményei, amelyek nélkül nem működik a gazdaság. Gyűjtik, befektetik, kezelik a betétesek pénzét, fogyasztási kölcsönöket nyújtanak, vagy épp hitelekkel segítik a vállalatok mindennapi működését.

De egyelőre maradjunk az első lépésnél. Ideális esetben több zsebpénzt kapsz, mint amennyit el tudsz költeni, vagy diákmunkával tettél szert egy kis pluszra, netán elszántan gyűjtesz valamire. Vagy csak szimplán nem akarod a malacperselyben tartani a pénzt, mert már nem tudod hova dugni magad vagy az öcséd elől. Arról nem is beszélve, hogy ha már felsőoktatásban tanulsz (vagy hamarosan ott fogsz), és felveszed a Diákhitelt, azt sem készpénzben fogják kifizetni neked.

 

A biztos persely

Ekkor jön képbe a bank, amely vállalja, hogy vigyáz a pénzedre, amíg csak akarod. Ehhez nem kell mást tenni, mint egy folyószámlát nyitni a választott bank egyik fiókjában. Persze nem mindegy, hogy milyet és hol, hiszen a bankok ezt a szolgáltatásukat is díjazásért cserébe végzik. Ez a díjazás a diákszámlák esetében igazán minimális, a legtöbb bank ingyenesen vezeti a 18 év alattiak számláját. A bankszámla több szempontból hasznos:

• az ott tartott pénzed nem lopják el esetleg a tárcáddal együtt;

• akár kamatozhat is, és így picit gyarapszik;

• nehezebben költöd el, viszont egy bankkártya segítségével bármikor hozzáférhetsz;

• a bankszámlával számos kényelmi szolgáltatás jár (erről részletesebben a jövő hónapban);

• talán a szüleidnek is egyszerűbb a zsebpénzed átutalni, de az ösztöndíjakat is átutalással szokták kifizetni, és a Diákhitel Központ is csak bankszámlára folyósítja a diákhitelt.

TIPP

Ha Diákhitelt igényelsz, és azt egészében a tandíjadra akarod fordítani, akkor nem kell a bankszámládra utaltatnod a pénzt, hanem kérheted, hogy rögtön a sulinak fizessék ki.
Részletek: www. diakhitel.hu

És hogy hogyan igazodj el a bankok kínálatában? Mi az alábbi szempontokat vennénk figyelembe a választáskor:

• a szüleid melyik banknál vannak,

• melyik bank van közel,

• az igénybevett szolgáltatások díja,

• a csomaghoz kapcsolt további szolgáltatások.

Ha pedig megvan a bankszámla, el ne felejts hozzá bankkártyát is igényelni! Különben hogy költenéd el a számlán tartott pénzedet?

 

Ha érdeklődsz a pénzvilág iránt, akkor itt tudod kitölteni a Nagy Diák pénzügyest Tesztet! 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság