Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Filmteszt Helpdesk: Félvilág

Ez a héten is segítünk, ogy minél jobban ki tudd tölteni a Nagy Magyar Filmteszt 2. kvízt! Bemutatjuk a Félvilgág c. filmet.

Mágnás Elza: így hívták azt a legendás félvilági nőt, akit leginkább a nevéhez köthető gyilkosság miatt ismerünk ma is. Az ő történetét dolgozta fel Köbli Norbert forgatókönyvíró: és ebben a történetben legalább olyan fontos szerep jut a híres kurtizánnak, mint cselédjének, vagy az őket kitartó mágnásnak. Szász Attila filmje a két nagyszerű színésznő, Gryllus Dorka és Kovács Patrícia jutalomjátéka.

Félvilág 2015-ben bemutatott magyar tévéfilm Szász Attila rendezésében, mely az 1914-ben, a budapesti Vízivárosban meggyilkolt, a korabeli pesti éjszakai életben közismertnek számító kurtizán, Mágnás Elza (Turcsányi Emília) utolsó négy napjának történetét mutatja be. Maga a film megtörtént eseményeken alapul és a szereplők egy része is valós, de az alkotók nem az eredeti történések rekonstruálására törekedtek, a film számos ponton eltér a valóságtól.

A forgatókönyvet Köbli Norbert írta, a főszereplőket Kovács PatríciaGryllus DorkaDöbrösi Laura és Kulka János alakítja. A mellékszerepekben ugyancsak neves magyar színművészek tűnnek fel, mint például Lőte AttilaBordán IrénTakács Katalin vagy Elek Ferenc. A film elkészülte előtt két közreműködő, Mink Tamás producer és az epizódszereplő színművészek egyike, Haás Vander Péteris elhunyt, az alkotók ezért a filmet az ő emléküknek ajánlották.

A 88 perces filmdráma a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült; világpremierje 2015szeptember 6-án volt a montreali filmfesztiválon, majd bemutatták egy indiai fesztiválon is. Első hazai, premier előtti vetítése 2015. december 8-án volt a Cinema City MOM Parkban, a közönség pedig 2015. december 30-án láthatta először a Duna TV műsorán.

A filmet 2014-ben a ráckeresztúri Lyka–Brauch-kastélyban forgatták

Töltsd ki a Nagy Magyar Filmteszt 2. kvízt! 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság