Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Pénzügyes Help Desk: Diákmunka 1.

Munkát akkor vállalhatsz, ha elmúltál legalább 15 éves. Ha ez megvan, akkor is csak olyan munkát végezhetsz, ami tanszünetre esik, valamint előtte a szülővel alá kell íratni az ehhez szükséges papírokat.

Egy évvel később – ha nem is óriási mértékben –, de könnyebb dolgod lesz. Ha betöltöd a 16-ot, akkor már a szülői beleegyezés nem kell ahhoz, hogy munkát vállalhass. Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője óvatosságra int – hiába vagy 16, a szüleid akkor is több tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, ezért tanácsos nekik is megmutatni bármiféle papírt, mielőtt aláírod.

Mivel nem a 18. századi Angliában vagyunk, bizonyos korlátok vonatkoznak arra, hogy milyen munkát végezhetsz. Törvény mondja ki, hogy nem végezhet 18 éven aluli személy olyan munkát, ami nagy fizikai megterheléssel jár. Tehát fájdalom, de 17 évesen nem te fogod kifúrni a négyes metró maradék szakaszát és nem hozhatod fel a bányából a szenet sem. Ugyan ez vonatkozik az éjszakai műszakra is. Célszerű felkeresni egy diákszövetkezetet (a neten tucatjával találsz), ahol tájékozódhatsz arról, hogy milyen munkák érhetőek el a számodra.

 

Töltsd ki a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet, ha te is érdeklődsz a pénzügyek világa iránt! 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság