Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Soproni ablak a világűrre – elkezdődött a Magyar Űrkutatási Fórum 2019

A Magyar Asztronautikai Társaság és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet közös szervezésében 2019. április 24–26. között Sopronban kerül sor a Magyar Űrkutatási Fórum 2019 konferenciára.

A Magyar Űrkutatási Fórum a legrégibb hagyományokkal rendelkező hazai űrkutatási szakmai-tudományos rendezvény. A kétévente rendezett konferenciák sorozatának története egészen 1972-ig nyúlik vissza. Széles körű bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget teremt a magyar űrkutatás és az űripar szereplői, egyetemi hallgatók, doktoranduszok számára. Fórumot biztosít az űrkutatáshoz, űrtevékenységhez kapcsolódó tudományterületeken, műszaki fejlesztésekben elért friss hazai eredmények bemutatására, megvitatására. Elősegíti a véleménycserét, a meglevő szakmai kapcsolatok erősítését, új együttműködések kialakítását a hazai űrkutató közösségen belül.

Magyarország 2015 óta az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja, szóba kerülnek ennek tapasztalatai és első eredményei. Felismerve, hogy az űrtevékenység a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró ágazat, a Kormány idén márciusban úgy döntött, hogy további költségvetési forrásokat biztosít a hazai űrtevékenység fejlesztésének előmozdítására.

A 2019. április 24–26. között sorra kerülő rendezvény helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) Geodéziai és Geofizikai Intézet (9400 Sopron Csatkai Endre u. 6–8.).

A rendezvényt Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Dr. Kiss László akadémikus, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója és Dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke nyitotta meg. „Az emberiség mindennapi életében fokozott szerepe van és lesz az űrtevékenységnek. A Magyar Kormány a szektor megerősítése érdekében magasabb szintre helyezte a terület képviseletét és 2019-től megduplázta a korábban erre a célra fordított költségvetési forrásokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy Magyarország jobb pozícióba kerüljön a nemzetközi űrtevékenységben” – emelte ki köszöntőjében Dr. Ferencz Orsolya.

„A konferencia eredetileg egy vándorkonferencia volt, de 2015-ben a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet lelkes szervezőbizottságának köszönhetően olyan jól sikerült az akkor Sopronban tartott rendezvény, hogy immáron harmadszor térünk vissza a hűség városába” – mondta megnyitójában Dr. Bacsárdi László, a szervezőbizottság társelnöke.

A Magyar Űrkutatási Fórum első napján a mintegy 80 résztvevő kerekasztal-beszélgetésen vitatja meg a készülő Nemzeti Űrstratégiával kapcsolatos kérdéseket. A három nap tudományos programjában közel 30 plenáris előadás és majdnem ugyanennyi poszter szerepel, többek között az űrfizika, űridőjárás, napfizika, geofizika, légkörfizika, űrcsillagászat, planetológia, földmegfigyelés, távközlés, adatelemzés témáiban.

A konferencián meghívott előadást tart Dr. Kiss László akadémikus, az MTA CSFK főigazgatója és Dr. Wesztergom Viktor, az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet igazgatója. A részletekről a Magyar Űrkutatási Fórum 2019 honlapján (www.muf2019.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság