Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Megvan a Nagy Diák Pénzügyes Teszt nyertese

Egy 18 éves debreceni gimnazista, Csahóczi Máté Benedek nyerte 11.500 indulóból a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet. A játékot a DUE Médiahálózat a Pénzügyminisztérium és a Pénziránytű Alapítvány támogatásával azzal a céllal indította, hogy a részvevők magabiztosabban mozogjanak a pénz világában.

A DUE Médiahálózat Nagy Diák Tesztjei a magyar médiavilág szerves részévé váltak – a 2019 tavaszi tesztszezon lezárásával ezt már hivatalosan is kijelenthetjük. Bármely társaságommal töltöm időmet épp, mindig kiderül, hogy 1-2-en már hallottak a tesztekről, vagy éppen ki is töltötték. Rendszeresen összefutok volt osztálytárssal, csoporttárssal, évek óta nem látott ismerőssel a döntők folyamán.

Ezekkel a tesztekkel amellett, hogy számtalan új ismeretet szerezhet diák és felnőtt a magyar filmekről, a közlekedésről, a bűnmegelőzésről, vagy éppen a gazdaság és a pénzügyek világáról, értékes ajándékokkal is gazdagodnak nyerteseink.  A Pénzügyesek legjobbika például egy Samsung Galaxy Note 9 készülék lett, de a második és harmadik helyezett is értékes okostelefon-nyereménnyel gazdagodott.

A 24 kérdésből álló online forduló kitöltésszámai jelzik, hogy a magyar tizen-és huszonéveseket igazán érdeklik a pénzügyi kérdések, szeretnék minél tudatosabban kezelni pénzügyeiket. A 130 középdöntőbe jutott szerencsés számára fél háromkor kezdődött el a próbatétel, míg hozzátartózóik – szüleik és barátaik – élő streamen követhették az izgalmakat egy külön számukra berendezett helyiségben. Az eseményekről a köztelevízió is tudósított.

A középdöntőt és a döntőt is Petur András, a Sport TV kommentátora konferálta, a tévés személyiség láthatóan népszerű volt a tesztelők körében. Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárának köszöntője is nagy ovációt váltott ki az egykor kereskedelmi bankként funkcionáló épület hatalmas, üvegtetejű dísztermében.

A 30 középdöntős kérdésben többek között a gazdaság szereplőiről, folyamatairól,a  Magyar Nemzeti Bankról és a kereskedelmi bankok funkcióiról kérdezték a Pénziránytű Alapítvány, a DUE Médiahálózat szervezőpartnerének munkatársai a versenyzőket. Miközben a DUE önkéntesei kijavították a teszteket a színfalak mögött, a teremben Puskás Peti, a népszerű The Biebers frontembere, a Cash Less nagykövete , illetve Szecsó, az ismert vlogger jelent meg.

Petur András a sztárvendégekkel pénzügyi tudatosságról, az ismertséggel együtt járó pénzügyi felelősségről, döntéshelyzetekről beszélgetett. A The Biebers „Sorry” című, már-már legendás számának felhangzása után nem sokkal elkezdődött a többfordulós döntő, amelynek első felében a legjobb tizenkét versenyző mutathatta be gazdasági-pénzügyi jártasságát.  A különböző kérdéstípusokat felvonultató játék végére már csak hatan maradtak a legjobbak. Nekik megtippelni való kérdéseket tettek fel. A diákoknak például tudnia kellett, hogy vajon melyik volt a legkisebb forgalomban lévő fillércímlet, illetve azt is, hogy melyik uralkodónk idején vertek először forintot hazánkban.

harmadik helyen végzett Bognár Ábel Budapestről, második lett Pintér Tamás Péter Szombathelyről, a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet pedig Csahóczi Máté Benedek nyerte Debrecenből. Mindhárman egy Samsung okostelefonnal gazdagodtak. 

Az eseményt Balog László, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős helyettes államtitkára zárta, aki rövid beszédében kiemelte, hogy minden megjelent és minden kitöltő győztesnek érezheti magát, valamint emlékeztetett arra is, hogy az eseményt a DUE Médiahálózattal és a Pénziránytű alapítvánnyal közösen szervező Pénzügyminisztérium, mint intézmény első vetetője nem más volt, mint Kossuth Lajos. Így lényegében az ő oltalma alatt is állt az esemény.

Az államtitkár helyettes Tolmácsolta Varga Mihály pénzügyminiszter üdvözlő szavait. Végezetül egész életre szóló tudatos és sikeres pénzügyi döntéseket, lehetőségeket kívánt a jelenlevőknek.

 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság