Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Egy fa élete

A papír sokféleképpen felhasználható, természetes anyag révén pedig nagyon egyszerűen, akár többször is. Azonban ehhez az szükséges, hogy szelektíven gyűjtsük össze az általunk már kukára ítélt papíranyagokat.

Ilyenek például a kiolvasott újságok, magazinok, füzetek, őskorból itt maradt telefonkönyvek, papírpoharak és minden ami csak eszünkbe jut.

 

Miért fontos ez?

A Worldwatch Institute szerint minden ötödik fa papírként végzi, és még ehhez jönnek a bútorok, a tüzelőanyagként való használat, na meg a karácsonyfa. Ökológiai lábnyomunk növekedésével a világ zöld területei arányosan csökkennek. Ez azt jelenti, hogy egyre több erdő tűnik el világszerte, ezzel együtt élővilága is. 

A fakivágások miatt az erdőben lévő állati élőhelyek csökkennek, továbbá a fák eltünésével fokozódik a talajerózió. A papír előállításához nagy mennyiségű víz szükséges, főleg a fehérítési eljárás során, és mint tudjuk Földünk édesvízkészlete rohamosan csökken. Nem beszélve arról, hogy a papírmalmokból rengeteg vegyi anyagot engednek a vizekbe.

Előző cikkünkben már írtunkarról, mit-hova-hogyan érdemes gyűjteni, ebben a cikkben pedig a konténer mélyére nézünk, valamint végigkövetjük egy fa életét.

Hogyan lesz a fából papír?

A fát a kivágása után lecsiszolják, majd rostjaira bontják, a fölösleges anyagokat eltávolítják, hogy kinyerjék belőle a papír eszenciájául szolgáló cellulózt.

Az így előállított anyagot még tovább bontják és átmossák, mindaddig, amíg egy csomómentes, pépes anyaggá össze nem áll.

Harmadik lépésként adalékanyagokat, vegyszereket adnak hozzá, például klórt, hogy minél szebb és jobb minőségű papírt kapjanak. Színes papír esetén festéket is kevernek a masszához. Majd enyvezik, vagyis ragasztót adnak hozzá, hogy szilárdabb legyen.

Utolsó lépésként az így elkészült anyag egy gépbe kerül, ahol átszitálják és a hígan folyó pépet lepréselik, hogy a maradék víz is kimenjen belőle, majd kiszárítják.

Egy tonna papír előállításához 2-3 tonna fa szükséges. Ez nagyjából 10 darab fát jelent. Magyarországon éves szinten közel 1 millió tonna papír kerül értelmetlenül a szemétbe, amely egy főre bontva0,1 tonna.

Mit tegyünk, hogy kevesebb papírt használjunk? Íme néhány tipp!

Ne nyomtassunk fölöslegesen, amit lehet, igyekezzünk digitálisan rögzíteni. Ha mégis nyomtatnunk kell, próbáljuk meg kétoldalas nyomtatással, így épp fele annyi papírt használunk majd. A félig üres papírlapok is hasznosak lehetnek, ha jegyzetelni szeretnénk.

Ha a mosdónkban van kézszárító, inkább használjuk azt, mint fölöslegesen a papírtörlőt.

Ajándékok becsomagolására ne vegyünk díszes csomagolópapírt, használhatunk textilt, mondjuk egy kidobásra szánt pulóver remek alapanyag lehet. Papírzacskók helyett használj vászontáskát, így azon sem kell bosszankodnod, hogy már megint kiszakadt az alja.

A papír használatának csökkentése mellet, remek alternatíva az újrahasznosítás.

Az újrahasznosított papírból füzet, könyv, de a legegyszerűbb háztartási dolgok, például tojástartó, wc-papír guriga, kartonpapír készül. Sőt a legújabb trend, hogy bútort gyártanak belőle! A Terbe Design Company a hullámkarton előnyös tulajdonságait kihasználva Törökbálinton évek óta készít lakberendezési, irodaberendezési tárgyakat, melyek otthonokat, irodákat varázsol barátságosabbá, na meg persze öková!

Mit szabad és mit nem?

A papírnak alapvetően két fajtája létezik: a kartonpapír, amelybe a háztrartási gépeket csomagolják, illetve a vegyes papír, ahová az újság, jegyzetpapír, szórólapok tartoznak.

„Klasszikus kérdés a használt zsebkendő. Sokan úgy vannak vele, hogy az is papírhulladék, ami valóban igaz, de már szennyezett, így feldolgozásra nem tud kerülni” — árulta el Griger Martin, a székesfehérvári Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft. kereskedelmi vezetője.

Meglepő, de a tejesdoboz szintén a NEM kategóriába tartozik! Ez úgynevezett társított hulladék, tehát a külseje papír, míg belseje fém. De akkor hova kerüljön?

„A műanyagba” — javasolja a szakértő, mivel innen egyszerűbb kiválogatni. Az itthon elhasznált italoskartonok jellemzően Lengyelországba kerülnek, ahol ezeket újrahasznosítják. Na és a pizzásdoboz? Griger Martin azt javasolja, inkább a kommunális (vagyis háztartási) hulladékba dobjuk, mivel legtöbbször zsíros, ketchupos lesz, amely nehezen tisztítható.

Összefoglalva, papírhulladékba kerülhet az újságpapír, a hullámpapír, a kartonpapír, az irodai/iskolai  papírhulladék, a szórólap, a reklámújság és a telefonkönyv. Egyszóval minden papír, ami nem szennyezett ételmaradékkal, festékkel, illetve vegyszerrel.

Mi történik a papírral ezután?

A szelektíven gyűjtött papírt szétválogatják és bálákba rendezik. Így szállítják a papírgyárba, ahol pépesítik és elsősorban hullámkartont állítanak elő belőle. Ebből készül a kartondoboz, amibe termékek millióit csomagolják. De hulladékpapírból lehet újra papírt is előállítani, mely fénymásolóba, nyomtatóba nyugodtan tehető, sőt, ha a cég különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, borítékjait is lecserélheti.

Újrahasznosítás házilag!

A tisztajövő.hu weboldal összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, hogyan használd fel otthonodba a fölöslegessé vált papírt.

Mondjuk tisztíts vele ablakot! A puha újságpapír remek az ablaküveg megpucolásához, és még vegyszer sem kell hozzá. Vagy rozsdássá vált tárgyaid kifényesítéséhez is kiváló eszköz. Bélelj vele. Használj papírt, ha valami törékeny dolgot akarsz becsomagolni, amely ugyanúgy funkciónál, mint a műanyag pukkanós csomagolóanyag.

Érlelj gyümölcsöt! A kemény alma, barack vagy bármilyen gyümölcs gyorsabban puhára érik, ha papírba csomagolod. Vagy csomagolj bele ajándékot. Vagy használd alomnak! Én a tengerimalacom alá is gyakran teszek újságpapírt, hogy tisztán tartsam állataim ketrecét.

Miért menő szelektíven gyűjteni?

Egy tonna újrahasznosított papír 17 fát ment meg, hat hónapra elegendő elektromos áramot biztosít egy átlagos családnak, 3 köbméter szeméttől kímél meg, 310.000 liter vizet spórol meg, 75%-kal csökken a légszennyezés, 43%-kal kevesebb energia kell az előállításához mint a „szűz” papíréhoz!

Remélem, cikkemmel sikerült a papír újrahasznosítására felhívni a figyelmet, annak fontosságát kiemelni, és elérni, hogy közösen változtassunk a mindennapok rossz szokásain!

(Bihari Bernadett Luca)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság