Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Okos eszközök, hasznos videók és hírek a Médiatalálkozón

Hasznos, vagy veszélyes az okostelefon? Biztonságossá tehetjük-e a közösségi médiát? Milyen egy jó vlog? Hogy készül a hírad? Ezekre a kérdésekre adott választ a DUE Médiahálózat és a Táska Rádió székesfehérvári médianapja október 18-án.

„Néhány évtizeddel ezelőtt még csak egy tévécsatorna volt Magyarországon, ma pedig mindenkinek a zsebében lapul egy készülék, amivel tévéműsort is készíthet” – mondta megnyitójában Kecskés István a DUE Médiahálózat elnöke, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a telefonokkal készített videókat és képeket csak szabályozott keretek között a közösségi médiában használni. 

A szakmai program Benyó Pál interaktív előadásával kezdődött. Az Erste Magyarország Hungary Zrt.  Kiber Csaláskezelés Központjának vezetője körbejárta az okos telefonok világát. Felívta a figyelmet a posztolás buktatóira és beszélt arról is, hogy mekkora felelősséggel jár a személyes dolgaink megosztása az interneten. „Hogyan lehet biztonságossá tenni a Facebook oldalakat? Használni kell a megosztás szabályozását, vagy adott esetben le kell tiltani azokat, akikre nem tartozik a megosztásunk. Oda kell figyelni arra is, hogy a mozgásunkról, arról, hogy mikor merre járunk, milyen adatokat oszt meg a telefonunk.”

„Azért senki se kezdjen bele videók készítésébe, mert azt gondolja, hogy ebből megél majd. Nagyon fontos, hogy egy filmben legyen történet, legyen egy probléma, amit a végére aztán megoldunk. Alaposnak kell lenni, hiszen sokak véleményét formáljuk, akadnak olyanok, akik azért döntenek egy temék mellett, mert egy videóban látták” – mondta a Médianap második vendége Apple Pie, vagyis Ritter Joe (képünök jobbra) vlogger. Elmesélte a pályafutásának kezdeteit is, majd részletezte, hogyan lett a hobbija a hivatása. Beszámolt a hazai és a külföldi piacról, a youtube világáról is. Elmondta, hogyan szerezte meg az első likeokat, mennyire fontos volt a hozzászólások kezelése, és milyen bántó volt az elején a rengeteg negatív kritika. Beavatta a hallgatóságot a kulissza titokba, ecsetelte hogyan telik egy napja, milyen módon készíti a felvételeket, akár hajnalig dolgozva egy öt perces adáson.

Székesfehérvár vendége volt, Kruzslicz Dávid az RTL Klub híradójának szerkesztője is, aki csaknem húsz éve dolgozik a csatornánál. Elmondása szerint az a legfontosabb, hogy a fiatalok sokat olvassanak, a könyvek mellett a hazai és a külföldi híreket is, hiszen így bővül a szókincs és csak így lehet szert tenni egyedi stílusra. Kedvence a Házon kívül című műsor, ahol nagyon izgalmas riportokat készíthetett, és eljuthatott olyan helyekre is az országban, ahová feltehetőleg nem utazott volna el. Rengeteg emberrel és életsorsokkal találkozhatott, miközben bemutathatta az ottani viszonyokat.

Az esemény zárásaként Szayly József a DUE alapítóalelnöke és Klock-Balogh Péter, az intéző bizottság tagja, mutatta be az egyesületet, mesélt a nagy diáktesztekről, a DUE 30. születésnapjáról, valamint  a szervezet további programjairól. 

 

A program a Közösségek határok nélkül - diákújságírók a kisközösségek szolgálatában című, EFOP-1.3.5-16-2016-00279 számú projekt keretében valósult meg.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság