Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

KRESZmenők szövegelnek a biztonságosabb közlekedésért

Sheldon Cooper és Leonard Hofstadter volán mögé ült idén tavasszal, hogy felhívják a figyelmet a szabályos közlekedésre.

A KRESZmenők főszereplőinek hangjai természetesen Csőre Gábor és Szabó Máté, akik az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal együttműködve először rádióműsorként vették fel a részeket, később pedig animációkat is kaptak hozzájuk. De mi a lényege ennek a sorozatnak és kik alkották meg? Erre maguk a szinkronszínészek válaszoltak a DUE Tallózónak.

Kik is azok a KRESZmenők?

Az Agymenőkből ötletet merítve a két főszereplő fizikus próbálja meg a közlekedésbiztonságra felhívni a figyelmünket az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság új sorozatában, a KRESZmenőkben. A prevenciós műsorként futó rádióadással, valamint a Police.hu YouTube-csatornáján is elérhető animált részekkel olyan sarkalatos pontokat, problémákat emelnek ki a mindennapi közlekedésből, amellyel rengeteg balesetet lehetne megelőzni. A szereplők a sorozatból jól ismert formában viccesen, egymást szekálva figyelmeztetnek az utakon ránk leselkedő veszélyekre. Egy epizód hossza kb. 30 másodperc, mert ez az az időintervallum, amit az emberek hirtelen be tudnak fogadni és meg is értik.

 

Az ördög a részletekben rejlik…

„A feldolgozott témák között nem csak az autós közlekedés szerepel, egyaránt figyelmet fordítanak a készítők a kerékpárosokra is. Az epizódokban olyan mozzanatokra hívják fel a figyelmünket, amelyeket bár ismerünk, mégsem használjuk őket felelősséggel, nem jut eszünkbe figyelni rájuk. Ilyen akár a gyorshajtás, vagy a megfelelő láthatóság hiánya” – említette Csőre Gábor. De vajon kiknek a fejéből pattant ki a sztori, és mi várható a jövőben? „A mi feladatunk a megvalósítás, a történetek minden apró részét az ORFK-OBB megbízottjai találják ki. Mivel Sheldonról és Leonardról van szó, az autó és a bicikli áll hozzájuk legközelebb, nehezen tudnám őket elképzelni kismotoron vagy akár hajón. Ettől függetlenül nem tartom kizártnak, hogy az alkotók a motorosoknak vagy akár a gyalogosoknak is szentelnek pár epizódot” – mondta Szabó Máté a DUE Tallózónak.

 

Vedd észre, nem csak te vagy az utakon!

A sorozat szükségessége vitathatatlan. Minél több emberhez ér el, annál jobban figyelnek a körülöttük történő helyzetekre. A megelőzéshez elengedhetetlen a tudásunk tágítása, a KRESZmenők pedig a leglényegesebb szituációkat, problémákat dolgozzák fel. Sajnos statisztikák kimutatták, hogy az elmúlt években történt balesetek nagy része a telefonozás vagy a gyorshajtás miatt történt. Ez pedig jelzésértékű lehet, hogy nem vagyunk elég óvatosak, nem veszünk tudomást arról, hogy mások is járnak az utakon. Ahogy Szabó Máté is mondta, amikor az ember autóval van, utálja a gyalogost, a kerékpárost és a motorost, ellenkező esetekben pedig az autós nem örvend nagy népszerűségnek. Az emberekben benne van a figyelmetlenség lehetősége, ezért a sorozat nem betartatni akarja a szabályokat, mert az lehetetlen lenne, hanem minél több ember figyelmét szeretné felhívni rájuk. Ha mindenki tisztában lenne az előírásokkal, és be is tartaná őket, nem lenne szükség a műsorra. A fiatalok elérése is nagyon fontos a programnak, ezért is választotta az ORFK-OBB a már több mint egy évtizede töretlen sikernek örvendő Agymenőket a sorozat alapjának.

A tudás hatalom a közlekedésben is

A KRESZ szabályai bizonyos időközönként megújulnak. Aki 30 évvel ezelőtt vizsgázott le belőle, annak is tisztában kell lennie a legújabb változtatásokkal. Szabálytalanság esetén nem jelent kibúvót semmi sem, tehát nem árt időnként feleleveníteni tudásunkat. A tájékozottság pedig csak előnyünkre válhat, hiszen sok balesetet megelőzhetünk, ha naprakészek vagyunk. Az újabb közlekedési eszközök megjelenésével – mint az elektromos roller – teljesen új vizekre kell eveznünk látókörünk bővítése érdekében. Azonban a már említett emberi figyelmetlenség azoknak is kárt okozhat, akik szabályosan közlekednek. Sajnos egyre több olyan autós, motoros vagy akár kerékpáros van, aki a másik fél oda nem figyelése miatt vált áldozattá. Tehát attól, hogy szabályosan közlekedünk, még sok veszélynek vagyunk kitéve, nyitott szemmel kell járnunk. Nem elég belenyugodni abba, hogy mi az előírtak szerint közlekedünk, tanulnunk kell a másik hibájából is, nemcsak a sajátunkból.

 

„Kuka utas vésd az észbe, ne szólj bele a vezetésbe!”

Máté és Gábor is, ahogy tehette, a motoros jogosítványa mellé megszerezte személygépkocsira is az engedélyét. Egyikőjük sem szereti azóta sem, ha beleszólnak a vezetésükbe, vagy megkérdőjelezik döntéseiket, cserébe ők sem zavarják a volán mögött ülőt, ha éppen csak utasok. Azt azonban nagyon fontosnak tartják, hogy bízzanak abban, aki mellé beülnek az autóba. Feltételezik, hogy az adott sofőr tisztában van a KRESZ-szel. Gábor utasként visszahúzódónak tartja magát, ha kellene sem szólna bele a vezetésbe, Máté azonban, ha szükség lenne rá, végső esetben belenyúlna a kormányba.

A vezető kioktatásával, vezetési stílusába való beleszólással az esetek nagy részében több kárt csinálunk, mint hasznot, hiszen megijeszthetjük, negatív érzéseket válthatunk ki belőle. Így tragikus vége is lehet az útnak. Felesleges az indokolatlan pánikkeltés. Viszont ha nem érezzük magunkat biztonságban, ne féljünk jelezni ezt, mert lehet, hogy egyszer egy egész autónyi embert mentünk meg a közbeavatkozásunkkal.

Jöhet a második évad!

A komoly rutinnal rendelkező színészek élvezik a felvételeket, ők is viccesnek, de egyben mégis komolynak találják a tartalmakat. Közös munkájuk így jó hangulatban telik, meg vannak elégedve a kreatív csapat szellemességével. Gábor üdvös dolognak tartja azt, hogy a két híres szereplő hangja által segítséget tudnak nyújtani a mindennapi életben. Profizmusuk és tapasztalatuk a szinkronizálásban és a vezetésben megmutatkozik a félperces epizódokban, hiszen nagyon igényes munkák kerülnek a nézők elé. Bár az Agymenők kapcsán fennállt a veszélye annak, hogy esetleg stílusidegenek lesznek a párbeszédek, az ORFK-OBB munkatársai tökéletesen hozzák a megszokott tudományos magyarázatokkal alátámasztott Sheldon-féle megnyilatkozásokat, így az egész hitelessé válik. Talán ezekért is örvend akkora sikernek a prevenciós sorozat, hogy már a második évad is rádióba, valamint képernyőre került, folytatva Sheldon és Leonard úti „kalandjait”.

(Panulin Bogi)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság