Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Nagy Diák Filmteszt: megvan a győztes!

Közel 19 ezer játékos közül Kéri Anna Katica nyerte meg a harmadik Nagy Magyar Filmtesztet. A keszthelyi gimnazista lány, hatalmas tudása annak köszönhető, hogy szabadidejében rengeteget olvas magyar filmekről. A díjakat Káel Csaba kormánybiztos adta át a nyerteseknek.

Kecskés István (balra) a DUE Médiahálózat elnöke, Kéri Anna Katica, a Nagy Magyar Filmteszt 3. győztese és Káel Csaba kormánybiztos (Fotó: Kecskeméti Dávid)

Több száz fiatal részvételével rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 20-án a Nagy Magyar Filmteszt edukatív vetélkedő döntőjét Budapesten, az Akvárium Klubban. A rendezvény vetítésekkel, filmes játékokkal és beszélgetésekkel kezdődött. A résztvevők többek közt Csákányi Eszter, Hajdu Steve és Szabó Simon színművészeket kérdezhették a szakmájukról. A kísérőprogramok közben kezdetét vette a Filmteszt középdöntője, melynek során egy 30 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük a fiataloknak. A döntőbe azok juthattak be, akik a játék első fordulójában a legjobb eredménnyel töltöttek ki az online tesztet a www.filmteszt.hu oldalon. A középdöntőből a legjobb 12 játékos jutott tovább a döntőbe. A showműsor-szerű fináléban is magyar filmekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a játékosoknak. A legjobbnak 1560 ponttal Kéri Anna Katica bizonyult, őt követte Kecskemétről Pácsa Laura 980, majd a tizennyolc éves Kristóf Álmos 620 ponttal. 

Az érettségire készülő Kéri Anna Katica már tavaly is indult a Filmteszten, de nem jutott be a középdöntőbe. Mint mondta, a szülei fertőzték meg a magyar filmekkel, és kis kora óta hazai alkotásokat néznek otthon együtt. Anna hobbija nemcsak a filmnézés, hanem sokat is olvas róluk. Kedvenc magyar mozija a Kincsem, ami nagyon lenyűgözi, ráadásul kötődik is hozzá. A film belső jeleneteit édesanyja munkahelyén, Keszthelyen, a Festetics-kastélyban vették fel. Anna a győzelemmel egy Samsung Galaxy Note 10 mobiltelefont vihetett haza, de a második és a harmadik helyezett is egy profi kamerás okostelefonnal gazdagodott. 

A díjakat Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. „Nagy öröm, hogy a Nagy Magyar Filmteszt évről évre egyre több fiatalt mozgósít országszerte. A vetélkedőnek köszönhetően több ezer fiatal figyelme irányul a magyar filmekre. Elsődleges céljaink között van a filmszerető és filmértő közönség utánpótlása. A játék a tanulás legjobb módja, a Nagy Magyar Filmteszt ennek egy kiváló formája, éppen ezért állt mellé a Nemzeti Filmintézet támogatóként. A Filmteszt nyerteseinek óriási gratuláció jár!” – összegezte Káel Csaba kormánybiztos.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság