Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

"Nem fogok meghasonulni"

Novák Pétert elkísérte a DUE médiatáborába Szomolányi Kata is, aki a Magyar Telekom – hello holnap! mozgalmának vezetője. Ismerősei szerint ő egy betöretlen csikó, akinek a Greenpeace elbújhat a háta mögött.

Mekkora a karbonlábnyomod?

Nem tudom, nagyon régen számoltam. Azt tudom, hogy akkor még nagyon sokat utaztam, így elég sokkoló volt az eredmény. Most egy hibrid autóm van, illetve épül egy házam, aminek napelem és napkollektor lesz a tetején, úgyhogy ez a lábnyom minden bizonnyal csökkenni fog.

Azért van hibrided, mert ez az egyedüli nem teljesen benzines megoldás?

Igen, de nem gondolom, hogy a hibrid lesz a megoldás. Azt hiszem viszont, hogy egy ilyen innovációnak el kellett indulnia ahhoz, hogy az autóipar tovább tudjon lépni, akár egy elektromos autó felé. Azt nem mondom, hogy teljesen hülyeség, mivel az én autóm relatíve keveset fogyaszt, hasonló méretű autókhoz viszonyítva, azonban ez még korántsem a fejlődés vége.

Milyen a lelkes, környezetvédő aktivistát összeegyeztetni a multicéges énnel?

Nehéz. Amikor a céghez kerültem, akkor azt mondták nekem, hogy „Na, majd egy-két év és betörnek téged, te kis csikó!”, ez szerintem azóta sem jött össze nekik. Tény azonban, hogy nem mindig tudom, mikor melyik kalap van rajtam, ez azonban idővel teljesen megszokható. Például a mai napig hallom a cég stratégiai ágazatától, hogy úgy lobbizok, hogy a Greenpeace elbújhat a hátam mögött. Azt vallom, hogy ha nem tudod hittel csinálni azt, amit csinálsz, vagy nem tudod azt egy olyan környezetben megtenni, ahol elérhetők eredmények, akkor meg kell hasonulnod, ami nekem nem menne.

És mi a véleményed a Greenpeace-ről?

Szerintem ma én vagyok az egyetlen Magyarországon, aki szereti. Azt kell látni náluk, hogy tulajdonképpen éhbérért dolgozó lelkes, jó szakemberek. A munkájuk nem biztos, hogy a legjobb kommunikációval párosul, azonban ha ők is rendes, multicéges PR- és kommunikáció-oktatást kapnának, akkor sokkal sikeresebbek lennének. Erre azonban nincsen pénzük, mivel ragaszkodnak az elveikhez. Állami és céges támogatásokat nem fogadnak el, vagyis mindent pusztán önerőből oldanak meg, ami nagyon nehéz.

Mint magánember, részt veszel-e Greenpeace-s kezdeményezésekben?

Igen, személyesen, és mint Magyar Telekom is. A vállalatnál például, amikor az első klímavédelmi képzést indítottuk a munkatársaknak, először levetítettük Al Gore Kellemetlen igazság című filmjét, utána pedig lehetőség volt szakértőkkel beszélgetni, akik közül az egyik Greenpeace-es volt.

Hiszed azt, hogy az Al Gore által elindított kezdeményezés sikerrel járhat?

Kell, hogy legyenek ilyen filmek, mint a Kellemetlen igazság, amik felébresztik a társadalmat, csak ezeknek mindenképpen hitelesnek kell lenniük. Azt nem tudom megmondani, hogy a sokkoló tájékoztatás-e a jobb, vagy az, hogyha rögtön odateszed a kész megoldást az emberek elé. Az viszont biztos, hogy Al Gore filmje jól elmagyarázza a globális felmelegedés okozta helyzetet, de a végén a megoldás szöveges formában van. Ez így nem oké.

Volt egy fenntartható fejlődésről szóló műsorod, az azóta már megszűnt radiocafén, a Holnapután. Van-e bármi terved azzal kapcsolatban, hogy a műsort folytasd esetleg más rádióban? Nem mentek esetleg a Tilosra?

Vannak tervek, hogy az egész cafét, a szellemiségét megmentsük, sokkal inkább, mint egy-egy műsort. A Tilosnak egyébként van saját környezetvédelmi műsora, oda nemrég hívtak meg beszélgetni, és majd’ megőrültem, hogy végre újra rádióstúdióba kerültem!

Nem szeretnétek járni a magyar iskolákat a programmal?

Járunk iskolákba, budapesti egyetemekre például rendszeresen kapok meghívásokat, gyakran kérnek fel, hogy adjak elő. Ezen kívül a fővárosban rendezzük a Fenntarthatósági Napot, amely főleg a fiatalabb, 18-35 év közötti korosztályt célozza meg, azonban ennél többre sajnos nem futja az energiánkból.

Szöveg: Lovas Oszkár
Fotó: Zsubori Eszter

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság