Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Duésok a ZP bezárásáról

A XI. kerület önkormányzata nem hosszabbította meg a Zöld Pardon közterület-használati kérelmét, a szórakozóhelyet bezárásra és elbontásra ítélte. Körbekérdeztük aktivistáinkat, hogy ők mit szólnak ehhez.

(Figyelem! A válaszok magánvélemények, nem tükrözik a DUE álláspontját)

B. Dani: Ez a legfelháborítóbb döntés szerintem. A főváros vezetése tavaly bejelentette: bezárnak nem egy budapesti szórakozóhelyet, mivel túl sok fiatal tölti az éjszakáit az utcán és a diszkóban. Ebből a szempontból fő célpont a hajógyári sziget lenne, hisz - mint tudjuk - a hajógyári az a hely, ahol fiatalok (és kiskorúak) ezrei(!) töltik éjszakáikat szerdán, pénteken, szombaton, és vasárnap. Kérdem én, miért is nem ezt a helyet záratják be? 

P. Dani: Én úgy tudom, hogy a ZP-t azért akarják bezárni, mert közterületet "kordonoztak" körbe és nincs is engedélyük rá. Amit gondolok, vélek hinni: eddig megkapták a pénzüket/százalékukat azok az emberek, akik hagyták, hogy ez így menjen, és az új emberek már keveslik ezt az összeget, vagy "nem éri meg" nekik. Vagy szimplán valakinek nagyon böki a szemét az egész. 
Addig a pillanatig, amíg igaz az, hogy közterületről beszélünk, amit valaki önkényesen magáévá tett, helytől függetlenül semmi baj nincs azzal, hogy bezárják. Azzal viszont, hogy ez politika és "jattolás" kérdése lesz a bezárás, komoly problémák vannak.

Dorina: Negatív: elveszik a 18+ korosztály aranyos, táncikálós, egy sörtől kikészülős görbe estéinek az emlékét, azt, mikor a rakpartról néztük a napfelkeltét, mikor anyu nem hívogatott egész éjjel, mert egy kattintás volt, hogy megnézze, merre jár a bébi. de nekünk ez legalább megadatott, a korai tinédzserkorunk koncertjei, egymásra kacsintgatós elpirulásai, meg a spórolt zsebpénzek.
elveszik a mostani gimisektől a kulturált, biztonságos szórakozás lehetőségét, azt, ami a bátyóknak és nővéreknek megvolt.
Pozitív: a nyugdíjas nénik (akik persze még véletlenül sem voltak fiatalok) meg tudják nézni éjjel az Aktív ismétlését, mert nem szűrődik be az egyébként törvényszerűen éjjel-nappal nyitva tartott ablakon a Bogozd ki.

Livi: Egész Budapesten ez volt az egyetlen hely, ahol 400Ft-ért koncertet is nézhettünk, biztonságban voltunk és szerettük. Más klubokban maximum táncikáltunk, de itt együtt énekeltük a dalokat a többi emberrel és együtt bulizott és táncolt a tömeg. Engem nem egyszer kért fel idegen ember táncolni ott, rendesen táncolni, minden hátsó szándék nélkül és soha senki nem volt ittas, ellentétben az összes többi szórakozóhellyel. Nekem ez maradandó és fontos és kedves élmény. Minden alkalom az volt. Én ott biztonságban éreztem magam. Sajnos a ZP az egyetlen ilyen hely Pesten, amiről ezt elmondhatom.



A Zöld Pardon hivatalos közleményében elfogadta az önkormányzat döntését és új helyet keresnek. Az utolsó koncert időpontja a jelenlegi helyszínen: szeptember 30. 

(Fotó: ujbudaiakaneten.network.hu)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság