Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Zöld Fiatalok és diákújságírók

A program a fenntartható fejlődés jegyében zajlott, ezért nem hiányozhattak az ezzel
kapcsolatos szervezetek sem. Szombaton a Zöld Fiatalok Egyesülete látogatott ki a helyszínre,
és interaktív beszélgetésre fogták a vendégeket.

 

„Az egyesületünk tíz éve alakult, egy baráti társaságból. A nyolcadik kerületben van a
székhelyünk, ami egy nagyon hátrányos helyzetű kerület, ezért az egyik célunk, hogy
integráljuk a lakosságot. Például a Magdi projektünkkel bevonjuk őket a különböző
workshopjainkra. A Szocbringa program a hátrányos helyzetűeket tanítja meg a
bringaszerelésre, mint szakmára. Ezzel is próbálunk nekik új lehetőséget nyújtani, hogy a
munkaerőpiacon el tudjanak majd helyezkedni.”- nyilatkozta Kollányi Fruzsina, az egyesület
egyik tagja.
 
A workshop jellegű előadások sikert arattak a találkozó résztvevői között is. Az első
beszélgetés témája a menő cuccok, míg a másodiké az élelmiszerek voltak. Sajnos idő már
nem maradt, hogy tetra-pakból készítsünk pénztárcát, de megtapogathattunk egy bicikligumi-
belsőből készített kistáskát és egy afrikai lány által fűzött nyakláncot is.
 
„A Fairtrade projektünkön belül afrikai termékeket vásárolunk és próbálunk meg más, hazai
piacokon árusítani.”- folytatta Fruzsina az egyesületük bemutatását.
 
S hogy miért rossz, ha agyoncsomagolt élelmiszereket vásárolunk? Mert nem fenntartható. A
XXI. század táplálkozási és vásárlási kultúrájához hozzátartozik, hogy például nem külföldről
behozott élelmiszereket veszünk a boltban, hanem a hazai termelőket és ízeket támogatjuk
inkább. Hisz egy chilei almának nemcsak, hogy a szállítási költségei hatalmasak, hanem
a többezer kilométeres út, amit megtesz, környezetszennyező, vagyis nem a fenntartható
fejlődést segíti elő. Arról nem is beszélve, hogy az íze nyomába sem ér a szatmári almánknak.
Mi lenne erre a megoldás? A ZöFi erre is talált ötletet:
 
„A Grundtvig program magyar címe: Ehető kertek. A városi mezőgazdaságról, a városi
ültetésről fogunk tanulni, és fogunk vinni diákokat illetve tanulni vágyó felnőtteket.
A Tükörben a világ utazó-kiállításunk pedig fiataloknak, 12-18 éveseknek szól. A
környezetvédelem eszméjét terjesztjük, melyre a fiatalok nagyon nyitottak, mert az elméleti
előadást a gyakorlatban is felhasználhatják: ételeket főzhetnek friss alapanyagokból, vagy
tetra-pakból készíthetnek pénztárcákat.”- ismertette az egyesület további programjait a
workshopok egyik előadója.
 
A beszélgetésekből sok tanulságot levonhattunk: többször is gondoljuk át, mit dobunk ki a
szemetesbe; próbáljunk meg mindent újrahasznosítani; ha lehetőségünk van rá, vásároljunk
hazai termelőktől; vagy ha tehetjük, mi magunk termesszünk élelmiszereket a kertünkben.
 
A Tükörben a világ utazó-kiállításról, illetve az egyesület további munkájáról információkat
ezen az oldalon lehet kapni: www.zofi.hu.
 
Lazáry Fanni

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság