Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

EYP - European Youth Press

A European Youth Press (EYP) a kétezres évek közepén jött létre azért, hogy összefogja, hálózatba tömörítse az európai diákújságíró szervezeteket.

Jelenleg az EYP 24 taggal rendelkezik. A DUE, a magyar diákújságíró egyesület alapítóként a kezdetektől részt vesz a szervezet munkájában, a közös álláspont alakításában.

A szervezet fő tevékenysége, a tagszervezetek közös munkájának koordinációja, illetve az újságíró-képzés európai szintű sztenderdjeinek alakítása mellett számos workshopot, képzést szervez, illetve jó pár esetben jelenik meg ilyen rendezvények háttértámogatójaként is.

Ez a tevékenység nagyban kedvez a tagszervezeteknek, hiszen a tagok által szervezett, európa minden részéről érkező fiatal újságíróknak szervezett programok híre rengeteg helyre eljut az EYP kiterjedt információs hálózatán keresztül. Így amikor az elmúlt években a DUE is hasonló, nemzetközi konferenciákat és workshopokat szervezett, az EYP segítségét is kérte a rendezvény propagálásában, aminek eredményeként Európa különböző tájairól érkező fiatal újságírók  látogattak el Budapestre.

Az EYP a tagszervezetek munkáját nem csak egymás közötti közvetítőként és kapcsolattartóként segíti, de fontos kapcsot képez az Európai Uniós szervek és a tagok között is. A szoros együttműködés eredménye volt többek között a 2007-ben és 2008-ban megrendezett European Youth Media Days, ahol 300 meghívott fiatal újságíró 3 napig tudósíthatott az Európai Parlament üléseiről, illetve találkozhatott EP képviselőkkel, hogy utána magas színvonalú médiatartalmakkal mutassák be a Strasbourgban végzett munkát.

A mindennapi működésért egy öt tagú vezetőség felel, akik intézik a szervezet pénzügyeit, építik és mélyítik az EYP nemzetközi kapcsolatait, folyamatos segítséget nyújtanak a tagszervezeteknek, illetve a fiatal újságírókat elérni kívánó nem állami szervezeteknek (NGO). Egy ilyen szervezet azonban nem működhet a tagok visszajelzései nélkül, ezért a folyamatos vezetőségi konzultációs lehetőségeken kívül az EYP minden évben közgyűlést tart, ahol a tagszervezetek képviselői összegyűlnek, hogy meghatározzák a Youthpress éves prioritásait, tevékenységét, illetve adminisztrációs kérdésekről szavazzanak.

A DUE az elmúlt években képviselőin keresztül részt vett ezeken a találkozókon és az alapító tagszervezet presztízsével megtámogatva erősen vitás kérdések eldöntésében segédkezett, illetve több éves nemzetközi tapasztalatát megosztva támogatta a fiatal tagszervezeteket, valamint azokat, akik teljes jogú tagságra pályáztak az EYP berkein belül. Sőt, két évig magyar delegált is helyet foglalt a vezetőség tagjai között, ami nagyon jól mutatja a DUE ismertségét és elismertségét az EYP-n belül, illetve az aktuális delegáltak felkészültségét és talpraesettségét.

A DUE a jövőben ís igyekszik megtartani a már megszerzett presztízst és folytatni az EYP-n belüli meghatározó tevékenységét, segítséget nyújtva a szervezetnek adminisztrációs, szervezési ügyekben.  Ezenkívül a DUE továbbra is támogatólag lép fel a csatlakozni kívánó európai diákújságíró szervezetek irányába, ezzel is segítve az EYP azon munkáját, hogy közös európai újságírói értékeinket és elveinket terjeszthesse és így még több fiatalnka nyújtson lehetőséget a nemzetközi színtérre való bekapcsolódásra.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság