Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hitelekről hitetleneknek

A reklámok szerint ha valamire nincs pénzünk, de szükségünk van rá, vagy csak szeretnénk megvenni, akkor forduljunk a bankokhoz hitelért. Tényleg ilyen egyszerű lenne?

 

Közeleg a karácsony, a szeretet és pénztárcaürítés ünnepe, ki-ki megtakarított, vagy meg sem lévő pénzét költi. A plazmatévé jól néz ki, meg különben is, kéne már egyet szilveszterezni Dubaiban. A reklámok pedig kitartóan csöpögtetik a fülünkbe: ingyen, pénzt, nem kerül sokba, viheted is. Tényleg ilyen egyszerű lenne?
Felföldi Izabella, a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálója a következőt tanácsolja: ahhoz, hogy elkerüljünk minden kellemetlenséget, olvassunk, mielőtt bármibe is belevágnánk. Biztos, hogy elérhető számunkra minden dokumentum, melyekben le vannak írva a hitel részletei. Nem kell megijedni, amikor az orrunk alá tolnak egy vaskos köteget – csak ki kell keresnünk a ránk vonatkozó egy-két oldalt – megéri, hiszen sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha szánunk egy kis időt a végigböngészésére. A GVH-hoz beérkezett panaszoknak egy része abból adódik, hogy az emberek nem jártak utána alaposan mindennek, mielőtt belevágtak egy nagyobb kölcsön felvételébe – tájékoztatott minket a vizsgáló.
 
A hitelek lehetnek többfélék, ezek közül most említsünk három példát.
Személyi kölcsön: Ennél a hiteltípusnál többféle kedvezmény járhat nekünk, melyekről az adott bank határoz. Általában nincs megszabva, mire költjük el, lehet ez műszaki cikktől kezdve autón át másik hitel törlesztéséig. Van olyan eset azonban, amikor a bank csak egy adott termékre ad hitelt, ilyenkor figyelik a pénz mozgását.
Hitelkártya: Mivel a diákoknak saját jövedelmük nincsen (kivéve persze a diákmunkákat, ami az éhenhaláshoz is kevés), ezért a szülőktől kénytelenek kölcsönkérni. A hitelkártya azért is előnyös, mert szinte bárhol használhatjuk, és akár egy adott keretet a szülő és gyermeke két különböző kártyával – úgynevezett társkártyával – használhat.
Áruhitel: Akkor vesszük fel, ha valamilyen nagyon drága terméket vásároltunk, ám nem tudjuk egy összegben kifizetni. Ennél akármennyire is csábító az ajánlat (0% THM stb.) jobban megéri akkor vásárolni, ha előtte spóroltunk egy kicsit, így nem kell hosszú ideig fizetni a részleteket. Előfordulhat ugyanis, hogy egy hitelt évekre veszünk fel – miközben az áru már rég „kiment a divatból”, vagy netalántán ki is dobtuk –, de a törlesztőrészleteket még ilyenkor is fizetni kell.
Hitelt akkor szabad felvenni, ha tudjuk, mennyi lesz a várható havi törlesztőrészlet. A hiteligénylőnek ismernie kell saját vagyoni korlátait, mert a hitel felvételével kötelezi magát a rendszeres visszafizetésre. A második fontos dolog, hogy milyen hosszú a hitel futamideje – előfordulhatnak akár évekig húzódó hitelek. Ezeknél nézzünk utána, hogy a kamatozás fix vagy változó-e, (a fix azt jelenti, hogy a teljes futamidő alatt azonos kamatot számolnak fel, míg a változónál a kamat csak egy bizonyos ideig állandó, a változást a bank szabja meg). A hiteladónak joga van eldönteni, hogy kinek ad hitelt. Értékeli a kockázati tényezőket (jövedelem stb.) és eszerint dönt arról, hogy a kérelem elfogadható-e a bank számára.
Tehát mielőtt óriási hévvel lekaszálnánk két számítógépet meg egy plazmatévét és még hozzá egy önjáró sörcsapot, mindenképpen olvassuk el a tájékoztatókat, hogy ne az unokáinknak kelljen fizetni a már értéktelen, XXI. századi vackokat.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság