Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Okosan a felhők felett is

Hangzatos, színes, és kevés szám áll az „összeg” felirat után. Kinek nem álma egy külföldi repülőút, potom pénzért?

 

A fapados járatok a legolcsóbbak, és a hirdetésekben már pár ezer forintért miénk lehet a repülőjegy Európa rengeteg pontjára. A kép azonban így nem teljes, tudnunk kell, mire számítsunk, mielőtt berohanunk jegyet venni az első járatra. Sokszor az első ár, ami a hirdetésen, vagy az interneten megjelenik, az integető bikinis lány bronzbarna teste mellett, az csak a jegy ára. A teljes ár csak az oldal végigböngészése után válik világossá, de ha a plusz díjakat még ekkor feltüntetik, akkor szabályosan jártak el – mondta el Kovácsffy Krisztina, a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálója. A reptereken ugyanis különböző illetékek és adók terhelik az utast, csomagját, jegyét, és ezeket a költségeket a repülőtársaságok természetesen kifizettetik az utassal.
Ahhoz, hogy a fapadosok olcsóbbak lehessenek más társaságoknál, a saját költségeiket kell csökkenteniük. Ennek egyik módja, hogy nem üzemeltetnek jegyirodát, hanem a jegyvásárlást kizárólag az interneten keresztül bonyolítják. Ettől persze még ennek a vásárlási módnak is vannak költségei. Például a neten csak bankkártyával fizethetsz, de a tranzakció díját a bank a légitársaságnak számolja fel, ennek összege függ a banktól és a kártya típusától. Ezért, hogy a légitársaságnak ne legyen emiatt vesztesége, a kártyás fizetést is külön tételként számolja fel nekünk. Ezt megtehetik, ha az oldalon, ahol a jegyet foglaljuk, fel van tüntetve külön költségként. Számít az életkor is, valamint a poggyászunk mérete, illetve súlya. „A felár légitársaságonként változik, minden társaság saját maga állapítja meg tarifáit.” – figyelmeztet a szakértő. A legtöbb fapadosnál már a csomag feladásának eleve van egy díja (ha akkora bőrönddel megyünk, amit nem vihetünk fel a fedélzetre). Ha a csomagunk meghaladja az előírt méretet vagy tömeget, további kilónkánti poggyászdíjat számolnak fel, ami szintén nem olcsó mulatság. Ezért érdemes indulás előtt otthon lemérni a táskákat, és ha túlsúlyosnak tűnik, akkor még otthon kivenni belőle azokat a dolgokat, amiket nem létkérdés magunkkal vinnünk.
Ha pedig figyelmetlenek vagyunk, és félrekattintunk (rossz járatra veszünk jegyet, vagy az úticélt), és ezt csak a visszaigazoláskor vesszük észre, a korrigálás is súlyos forintokba kerülhet.
Ezek persze ma már elenyésző számban előforduló „balesetek”, de a szakértő óvatosságra int. Rágjuk át többször is, mielőtt végleg döntünk! Érdemes megnézni, hogy a reptértől hogyan jutunk el a szállásunkig, milyen osztályra foglalunk jegyet, és (ha nem fapados járattal megyünk) milyen extra szolgáltatásokkal tartoznak nekünk. Természetesen, ha sérelem ért minket, vagy panaszkodni akarunk, van segítség. A Gazdasági Versenyhivatal honlapján (www.gvh.hu) elérhetőek azok a telefonszámok és e-mail címek, ahová a felmerült problémánkkal fordulhatunk írásban vagy telefonon.
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság