Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hangját jogában áll hallatni

A nyár a fesztiválok ideje. Meleg sör, hideg víz és vállalhatatlan partifotók kísérik a bulizni vágyók mindennapjait. Ám az örömbe sokszor üröm is vegyül.

Fülöp Zsuzsával, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivőjével utánajártunk, mik lehetnek a legnagyobb kitolások és hogyan tudunk ellenük fellépni.

Volt-nincs koncertek

Adott a szituáció: jön a kedvenc banda, mi pedig fényévekkel előbb megvettük a jegyet. A bejáratnál azonban egyetlen papírdarab fogad minket, ami közli velünk, hogy a koncert elmarad. Ilyenkor a jegyárusító cég köteles visszatéríteni a jegy árát, hiszen azzal, hogy tőlük vettük meg a belépőt, egy szerződés jött létre. Márpedig a koncert elmaradása kvázi szerződésbontásnak minősül.

Ha a cég ellenáll a kérésünknek és juszt se fizet, akkor irány a legközelebbi békéltető testület vagy bíróság. A megkárosított fogyasztók akár pertársaságot is alakíthatnak, így nem egyedül állnak szemben a cég ügyvédeivel.

Előfordul olyan is, hogy a vállalat, akitől a jegyek származnak, felszívódik, ám ilyenkor már egy egészen más hatóság indít eljárást, csalás címén…

Blokkolnám!

Amikor vásárolunk egy fesztiválon (vagy bárhol), jogunk van a blokkot megkapni. Nem sokan fordítanak különösebb figyelmet, hogy meglegyen a vásárlás végén a kis cetli, pedig ha reklamációval kell élnünk, akkor a blokk egy esszenciális darab, nélküle valószínűleg nem adnak hitelt a panaszunknak.

A fogyasztóvédelem rendszeres próbavásárlásokkal próbálja elejét venni az ilyen eseteknek, azok az árusítóhelyek, ahol nem adnak blokkot, komoly szankciókkal nézhetnek szembe.

Mint Rozi a moziban…

Természetesen télen sem unatkozunk, a nyáron elpusztított agysejteket télen moziban, vagy színházlátogatással próbáljuk újraéleszteni, ám a világ nem tökéletes, itt is elronthatják jókedvünket. Nem túl gyakori eset, de előfordulhat, hogy a mozigépész nincs a helyzet magaslatán, a 90 perces filmből pedig 90 perc élvezhetetlen, perforáció-bevillanással és hangszakadással kísért káosz lesz. Ez hibás teljesítésnek minősül és ugyanúgy fel lehet lépni a cég ellen, mint az előzőekben, illetve meg kell nézni a mozi üzletszabályzatát, hogy milyen kártalanítást tud nyújtani ilyen helyzetben.

Rómeó elvérzik…

Ha színházba megyünk, akkor jogunk van tudni, melyik színész melyik karaktert játssza, sokan ugyanis nem csak a darabra, hanem a magára a színészre is kíváncsiak. Előfordul, hogy két felvonás között a főszereplőt alakító színészt valami okból lecserélik, s Rómeó a második részben már nem magas és szőke, hanem pocakos és barna, a nézőtéren pedig sírógörcsöt kapnak a lányok. Ennél persze gyakoribb, hogy kettős szereposztással játsszák a darabot, és egyik este az egyik, másik este a másik szereplőgárda lép színpadra (vagy heti váltásban).

A színház köteles előzetesen tájékoztatni minket egyrészt a szereposztásról, másrészt a tervezett színészcseréről (kivéve persze, ha ez előre nem volt tervezve), hiszen a műsorváltoztatás jogába ez már nem fér bele…

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság