Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Becsengetés-kicsengetés - Mennyit ér egy tanévkezdés?

Szeptemberben az iskolakezdés a gyerekeknek a barátokkal való újbóli találkozás és kellemes izgulás mellett a szülőnek is tartogat meglepetéseket. Ezek a meglepetések pedig legtöbbször nem férnek bele a „kellemes” kategóriába.

Első körben a „meglepetés” valószínűleg a sok számjegyre rúgó tankönyvárakat jelenti. Miután a családfők csemetéjük biztos tanulmányi előmenetelébe vetett hitének megingathatatlan bizonyítékaként fizetésük tetemes részét egyhuzamban elköltik, a legkevésbé szeretnének további „bónusz” csomagokkal szembesülni. Pedig ilyen sajnos előfordul.

Fülöp Zsuzsa, az NFH (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) szakértője kérdésünkre elmondta: nem példa nélküli eset, hogy a megrendelt tankönyvek hibásan érkeznek. Ezeket kétféle csoportra lehet osztani: az egyik, amit a Polgári Törvénykönyv (PTK) is tilt, a különböző, minőségbeli hibák, mint a nyomdai hiba, olvashatatlan oldalak, a szerkesztési hibák, egy-két elfelejtett szó/oldal/fejezet. Kötési hiba: széteső tankönyvek és barátai. Olyan is előfordul, hogy bizonyos esetekben a tankönyvben olvashatók tartalmi részével nem ért egyet valaki. Ez a „hiba” nem gyakori és a PTK nem is értekezik róla külön, ezért ezzel kár a fogyasztóvédelemnél kilincselni, nem tudnak foglalkozni vele.

A több nem mindig kevesebb

A könyveknél természetesen nem áll meg a gyermek felfegyverzése a tanévre, a különböző tanszerek is becsapósak lehetnek. Fülöp Zsuzsa azt tanácsolja: ne akarjunk spórolni párszáz forintot, mert a nagyon olcsó termékek általában nagyon rövid ideig bírják, ha pedig folyamatosan pótolni kell újabb és újabb (szintén gyenge minőségű) termékkel, akkor igazából rövid időn belül utolérjük a drágább kategóriába eső termék árszintjét.

Óva intenek minket attól, hogy a hiper- és szupermarketek hangzatosan csengő tankönyvcsomagjait válasszuk tanévkezdésre. A legtöbb esetben ugyanis ezek a csomagok nem tartalmaznak jó minőségű tanszereket és valószínű, hogy hiányosak. Célszerű a tanár által összeállított listával elmenni vásárolni, az eszközöket pedig egyesével beszerezni - sok bosszankodást és még több pénzt tudunk így megspórolni.

Radír, ami megöl

A fogyasztóvédelem nem vizsgálja önmagában a tanszereket hiba után kutatva, ám amikor valamiről kiderül, hogy az egészségre ártalmas lehet, akkor a leghatározottabban fellép és leállíttatja a forgalmazást. A szakértő erre egy példát hozott, mégpedig a mérgező radírt: volt rá eset, hogy olyan radírok kerültek forgalomba, amik olyan összetevőket tartalmaztak, melyek mérgező besorolást nyertek. Jobb esetben persze nem áll neki senki radírt ebédelni, de ha belegondolunk, hogy egy elsős gyerek kap egy színes, ráadásul illatos radírt, könnyen elképzelhetjük, hogy nekiáll felfalni két tanóra között…

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság