Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Szerelem első látásra

Mindenkivel megesett már, hogy bement egy műszaki termékeket forgalmazó boltba és azonnal ellenállhatatlan vágyat érzett a legújabb iPod, telefon, vagy laptop iránt. És ha a szerelem elvakít, nincs megállás, az érzések döntenek.

Te pedig elcsábultál, érzelmeidre hallgattál és megvetted a „kiszemeltet”. A szerelmet azonban hagyjuk meg embertársainkra. Az elektronikus kütyükkel szemben pedig legyünk kemények, érzéketlenek, tudatosak! A 3K (kérdezni, kérdezni, kérdezni) itt fokozottan érvényes.

A műszaki termékekkel kapcsolatos tudnivalókban Varga József, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke volt a segítségünkre. Szakértőnk elmondta, hogy egy tudatos fogyasztó legelőször minden oldalról tapasztalatot szerez, tehát kérdez, kérdez és kérdez. Megnézi az adott elektronikai csodát kívül-belül, érdeklődik az eladótól, utánanéz a világhálón. Még a vásárlás előtt fontos eldöntenünk, hogy mely funkciókra van szükség, teszi hozzá Varga József. Valóban kell-e a GPS okostelefonunkba, fogjuk-e használni a wifit, vagy a videotelefonálás-funkciót. Biztos mindenki vásárolt már szülője, nagyszülője számára elektronikai árut. Ekkor fontos figyelembe vennünk, hogy olyan eszközt vegyünk számukra, melynek használatát meg tudják tanulni. Ilyen esetben nem az a lényeg, hogy mi tudjuk használni, nekünk tetsszen, hanem hogy a végleges gazdája számára megfeleljen. Különben az ajándék nem örömet, hanem bosszúságot okoz. Szintén figyeljünk a garanciára, tanácsolja az egyesület elnöke. Az elektronikus eszközöknél a kötelező garanciaidő egy év. Ennek feltétele, hogy legyen számla, használati útmutató, jótállási jegy, melyen a vásárlási idő le van pecsételve. Biztos ti is jártatok már úgy, hogy szeretett mobiltelefonotok, laptopotok pont a garancia lejárta után egy nappal, héttel vagy hónappal ment tönkre. Aggódni azonban ez esetben sem kell, hisz ha a vevő tudja bizonyítani, hogy ez gyári hiba miatt történt, akkor a gyártó kielégíti jogos igényét, valamint a procedúra költségét (posta, utánajárás) is megfizeti számunkra. Ezt a szavatossági jogérvényesítést a jótállási idő lejárta után két évig lehet igénybe venni, árulta el Varga úr.

Te ezentúl Tudatos Fogyasztó vagy, mert nem ránézésre választasz műszaki cikket, hanem előbb eldöntöd, milyen funkciókat szeretnél a hőn áhított műszaki termékbe, és ez alapján válogatsz; vásárlás előtt felütöd a netet, információkat keresel, majd találsz egy megfelelő boltot, ahol az adott terméket jó ár/érték arányban veszed meg. Ezt követően pedig további kérdéseket teszel fel az eladónak, és fizetés után a garancia papírt is gondosan őrzöd!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság