Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Gyorsan, milyen áron?

Mai rohanó világunkban, mikor mindössze két percünk van az ebédre, elég csak beugrani a sarki gyorsba és máris oltottuk étvágyunkat. Olcsó, gyors és még wifi is van. Mi kell még? Ebben a hónapban a gyorséttermeket vettük célba. Mire vigyázzunk? Mire figyeljünk?

Ezekre a kérdésekre a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, Varga József adta meg a válaszokat.

A legtöbb panasz a húsételek méretére és minőségére érkezik, ezt pedig az üdítők hőmérséklete követi, árulta el a szakember. Ha úgy érezzük, hogy az étellel valami nem stimmel, jogunk van a vásárlók könyvét kérni. Ezzel minden kereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek rendelkeznie kell, így a gyorséttermeknek is. Ide jót-rosszat egyaránt bejegyezhetünk, melyre az üzletvezetőnek 30 napon belül kötelessége írásban válaszolni. Abban az esetben, ha ezt nem teszi meg, javasolt hatósághoz fordulni, tette hozzá Varga József. A vásárlók könyvét jól látható helyen kell elhelyezni az üzletben, úgy, hogy bárki hozzáférjen.

Ha úgy érzed, hogy a minőség nem megfelelő, kérd el! Ez jó neked, mert nagy valószínűséggel többet nem fordul elő a kellemetlenség, melyről írásos panaszt tettél, és jó a gyorsétteremnek, mert egy újabb hibát sikerül kiküszöbölniük, így a piacon még erősebbek lesznek. Ne sajnáld őket, légy tudatos fogyasztó! A 21. században fontos szerepet kap az egészségvédelem. A gyorsétkezdék a maguk módján igyekeznek egészséges kínálatot is biztosítani.

Az iskolai büfékben szigorúbbak a szabályok, melyeket a gyermekek védelmében hoztak. Korlátozták a cukros üdítőitalokat és megjelentek a gyümölcsök is a kínálatukban. Azonban ilyen szabályozásokat a gyorséttermekre vonatkozólag még nem hoztak, így saját érdekünkben ellenőrizzük, hogy mit eszünk. Kérdezzük meg nyugodtan, hogy pontosan miből is áll az adott fogás, mennyire zsíros, és tudatosan döntsünk, hogy vajon érdemes-e megvenni, tanácsolja az elnök.

Varga József kifejtette, hogy számottevő panasz gyorséttermekkel kapcsolatban nem érkezik, mert az üzemeltető cégek nagyon szigorúan betartják az előírásokat és hosszú távon nekik is fontos, hogy a vásárló elégedetten távozzon. Együk a megszokott hamburger-sült krumpli-kóla triót, vagy sült csirkecombot, főzeléket, pizzát, jusson eszünkbe mindig, hogy az egészségünket mi határozzuk meg, mi döntjük el, mit eszünk, mit mekkora mennyiségben viszünk be a szervezetünkbe. Minőségi, egészséges étel, megfelelő mennyiség, jó ár/érték arányban. Röviden így foglalhatnánk össze, miként válasszunk éttermet. Légy te is tudatos fogyasztó, a saját egészséged érdekében!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság