Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A ruha teszi?

„SALE SALE SALE” – mindenki számára ismerős. Azonban jó tudni ezzel kapcsolatban néhány fontos dolgot. Vonatkozik rá garancia? Ha igen, meddig? Mi van akkor, ha az eladó és vásárló garanciaérvényesítésnél nem tud megegyezni?

Ezek megválaszolására a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, Varga József volt a segítségünkre. Az ország egyik legtudatosabb fogyasztója elmondta, hogy a fiatal vásárlók legtöbbet a sportcipőben csalódnak.

Ennek oka a helytelen használat, ugyanis minden terméket rendeltetésének megfelelően kell használni (sportcipőt ne használjunk utcai cipőként, utcai cipőt ne használjunk teniszezés közben salakon). Ezt a ruhákhoz, cipőkhöz mellékelt használati utasítás (pólók, pulóverek, nadrágok egy részénél címkeként a ruhába varrva található) tartalmazza. A helyes használatra vonatkozó utasításokat erősen ajánlott tanulmányozni, betartani, mert garanciánkat csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha minden előírást betartottunk. Erre hat hónapig van lehetőségünk. Leárazásoknál jusson eszünkbe, hogy amennyiben értékcsökkent (hibás árut) vásárolunk, arra nem vonatkozik a teljes körű szavatosság.

Amennyiben a terméken a garanciaidőn belül hiba keletkezik, és azt nem sikerül érvényesítenünk, a legközelebbi Békéltető Testülethez ajánlott fordulni, mely csaknem minden esetben talál megoldást a problémára (pénzvisszafizetés, levásárlási lehetőség, kedvezmény) – hívja fel rá a figyelmet a szakember. Továbbá Varga József ruhavásárlással kapcsolatban a következőket tette még hozzá: „körültekintően, és a célnak megfelelően válasszunk terméket”.

A tudatos fogyasztó után nézzük, hogy is dönt egy átlag tini! Erre a kérdésre egy plázában kaptam választ Hajnitól (18), aki épp tavaszi ruhakollekciójához keresett méltó darabokat. Elárulta, hogy iskolatársai nagy része a márkás cuccokat választja, amivel ő nem ért egyet. Számára ők nem a stílusukat, hanem pénztárcájukat mutatják ezzel. Neki nem fontos, hogy milyen felirat szerepel cipőjén, kabátján, a lényeg számára, hogy jó minőségű darab legyen. Hajni bevallotta, hogy időnként bizony ő is elmegy barátnőivel „shoppingolni”, amikor a bevezetőben említett kérdésekre nem ad előzetesen válaszokat. Ilyenkor nem ritka, hogy „szerelem első látásra” alapon is a kosárba kerülnek termékek. Ugye, hogy milyen jól jönne az a havi szinten megtakarított pár ezer forint? Éves szinten viszont már több tízezer forintról beszélünk! A választás csak rajtad múlik!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság