Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A léd a tét

Mára már boldog-boldogtalan ügyfele valamelyik banknak, de nem csak arról van szó, hogy elrakják nekünk a pénzünket, hogy ne essen ki a zsebünkből. Mindezért ugyanis a legkülönbözőbb címeken tudnak díjakat felszámolni, miközben olyan termékeket is kínálnak, amire nem biztos, hogy szükséged van.

Egyre fiatalabb korban jutunk bankkártyához – ma már simán van, hogy egy bankautománál arra kell várunk, amíg a sorban előttünk egy hetedikes korú valaki vesz fel pénzt. Ezt persze épp a bankok erőltetik, amivel semmi gond nincs, de épp a nagy kínálat miatt érdemes nem automatikusan oda menni, ahol a szüleid vannak, amikor bankot választasz – máshol ugyanis kedvezőbb csomagokat is találhatsz. Ugyanígy, ha már van bankod, akkor is érdemes időnként körbenézni, mi a többi bank ajánlata és ha ott olcsóbban foglalkoznak a pénzeddel, nyugodtan lehet váltani.

„Van egy éves díja a betéti kártyának, van havi számlavezetési díj és általában ennyi. Ezek az állandó költségek, ehhez jöhetnek még az egyes tranzakciók költségei, amelyek a számla tulajdonosának aktivitásától függnek. Egyre elterjedtebb az is, hogy ha nem kérsz számlakivonatot, akkor olcsóbb a havi számlavezetési díj.” – összegzi Felföldi Izabella, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgáló tanácsosa az általánosan elterjedt fiataloknak szóló kártyák díjait. Mielőtt bankot választunk, hasznos az igényeinket is felmérni. Ha tájékozatlanul vagy kialakulatlan igényekkel megyünk be egy bankba, esetleg olyan terméket ajánlanak, amire nincs is szükségünk vagy csak részben fedi az igényeinket.” – tanácsolja a szakember.

Jönnek a hitelkártyák: csak óvatosan

„Most a bankok a hitelkártyákban látnak óriási piacot, amelyek Magyarországon még nem túl elterjedtek. Ezek az akár 45-51 napos kamatmentes periódussal hirdetett hitelkártyák viszont odafigyelést igényelnek, a kamatmentesség elérése ugyanis feltételekhez kötött.” – hívja fel a figyelmet Felföldi Izabella. A GVH nemrégiben el is marasztalta az egyik nagy bankot, amiért ezekről a feltételekről nem megfelelően tájékoztatta az ügyfeleit. „Ez egy nagyon klassz banki termék, de tényleg oda kell figyelni, hogy az ember valóban élvezni is tudja az előnyeit.” – int óvatosságra a GVH vizsgálója, aki szerint azonban általában rajtunk is múlik, rákérdezünk-e minden paraméterre.

Ezekre figyelj, amikor bankot választasz:

Ezekre figyelj, amikor bankot választasz:1. Számlavezetési díj – számos banknál ingyenes, van, ahol feltételekkel)

2. Bankkártya éves díja – van, ahol elengedik

3. Készpénzfelvételi díj – van, ahol elég borsos tud lenni, és akár néhány száz forintba is kerülhet, ha felveszel pár ezrest

4. Értesítő SMS-ek – jelentős a szórás

5. Internetes kártya – az ingyenes alap bankkártya általában nem mindenhol használható interneten, a legtöbb fapados légitársaság például nem fogadja el a legelterjedtebb VISA Electront. Erre találták ki a virtuális, internetes kártyákat, ami jó néhány banknál ingyenes csomagokat jelent, de a legnagyobbak között is van, ahol súlyos pénzeket számolnak fel érte.

Online díjösszehasonlító: www.bankkartya.hu

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság