Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Okosan utazz, ne erőből!

Szállodák, amelyek a képen még jól néztek ki, de élőben mállik róluk a vakolat, a „gazdag reggeli”, ami két szelet pirítósból és langyos teából áll, sajnálkozó csoportkísérő, aki minden egyes múzeumbelépőért külön elkéri a pénzt az előre kifizetett egyhetes program során.

A nyár alkalmából az utazási irodákkal és utazással kapcsolatos tudnivalókkal folytatjuk fogyasztó-okosító sorozatunkat.

„A 18 éves lányom most foglalja élete első útját. Kapott rá a nagymamájától pénzt, máris kinézte Tunéziát és mivel borzasztó lelkes, lehetetlen rábeszélni, hogy olvassa el és adja össze, összesen mennyibe fog ez kerülni, és mit kap a pénzéért egyáltalán.” – fakadt ki nemrég egyik munkatársunk ismerőse. A példában minden szerepel, amire hasznos volna odafigyelni egy-egy út foglalásakor, de a nyaralásra rápörögve sokan elsiklanak fölötte – az alábbiakban igyekszünk tanácsot adni, hogy lehet okosan viselkedni, ha már úgyis minden pénzünket odaadjuk egy barcelonai útra.

A nyíltan szabálysértő utazási iroda szerencsére ritka – Bucsi Ildikó, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) referense egyetlen esetet említ, amikor megbüntettek egy irodát, amiért félretájékoztatta az utasait. „Ez egy velencei program volt, ahol egyrész az utazást magát, aminek bele kellene tartoznia a költségekbe, külön felszámolták induláskor. A helyszínen pedig kiderült, hogy az egyes helyekre belépődíjakat is fizetni kell az utasoknak, amiről ugyan adtak tájékoztatást, de nem ugyanezekről a helyekről és ugyanazokkal a díjakkal.” Az ajánlatokat tehát többnyire készpénznek lehet venni, viszont érdemes alaposan átolvasni őket. A szerződésben általában nem szerepelnek az út részletei, a prospektusban írtak érvényesek. A programfüzetben tehát szerepelnie kell minden fontos részletnek: az utazás költségeinek, a megtekintendő látványosságoknak és az esetleges külön belépők árának, a szálláshely árának és kategóriájának, továbbá az étkezések számának. Ezek alapján már összeáll a teljes ár, de utána magunkkal kell őszintének lenni és megsaccolni, mennyi költőpénzre lesz szükség ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat és elkerüljük a kelet-európai turistákat sújtó problémákat, mint például tízezer forinttal nekiindulni egy egyhetes tengerparti programnak, és reggelinél minden kaját elrabolni a többi megbotránkozott vendég bámulása közepette, hogy valahogyan megérjük a következő előre kifizetett étkezést.

„A szerződés része az Általános Szerződési Feltételek is, de ez általában nem szerepel nyomtatásban, hanem szintén a programfüzetben található és csak hivatkoznak rá.” – hívja fel a figyelmet Bucsi Ildikó. Bár nem ez lesz életed legszórakoztatóbb olvasmánya, ezt is megéri átfutni, mert olyan fontos részletek szerepelnek benne, mint hogy meddig lehet lemondani az utat és visszakapni a pénzt, ha valami ocsmányság közbejön, vagy milyen esetekben és hol lehet reklamálni, ha valami nem tetszik. Ha a helyszínen tapasztalsz olyasmit, hogy nem azt kapod, amit vártál, és amiért fizettél, jegyzőkönyvet kell felvetetned, hogy később bizonyítani tudd a dolgot. „Ha a szolgáltatónak nincs képviselője a helyszínen vagy az nem hajlandó aláírni, az utastársakkal kell felvenni a jegyzőkönyvet. Visszaérkezés után pedig azonnal és írásban kell jelezni a panaszt.” – mondja a GVH referense. Ha az iroda itthon sem segítőkész, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyi irodájához fordulhatsz. Végezetül pedig még egy tipp: a legtöbb szívástól úgy kímélheted meg magad, ha előre eldöntöd, mennyi pénzed van a dologra, és egyből ehhez mérten keresel utakat, nem pedig utakat nézel ki, majd megpróbálod rábeszélni magad, hogy tulajdonképpen ki tudod fizetni, feltéve, hogy utána augusztusban egyáltalán nem eszel.

Az okos utazó 3 pontja

1. Kérdezz rá minden költségre (belépőjegyek, idegenforgalmi adó) és ezzel számolj!

2. Gyűjts infót, képeket a célpontról és a szálláshelyről más forrásból is. A Google a barátod.

3. Ha valami a helyszínen nem úgy van, ahogy ígérték, vetess fel jegyzőkönyvet.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság