Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hazudik a naptej

Te elolvasod a fényvédő szerek címkéjét? Általában az szerepel rajtuk, hogy védelmet nyújtanak az ultraibolya B sugarak ellen. Pedig ez nem igaz, hiszen tökéletes védelmet egyik krém sem ad. A feliratokkal azonban nem csak ez a baj.

Gyakran a készítményben lévő adalékanyagokat sem tüntetik fel rajtuk.

A napozás nemcsak a bőrrák vagy a leégés miatt veszélyes, de öregíti is a bőrt - mondta el a Szent Imre Kórház bőrgyógyásza. Körmendy Miklós szerint olyan krémet kell választani, amely az ultraibolya "B" sugarak mellett az ultraibolya "A" sugarakkal szemben is védelmet nyújt.

A szakember azonban a legjobb krémek használata mellett sem ajánlja, hogy a déli órákban napozzunk. A fényvédők ugyanis akármilyen minőségűek, nem nyújtanak tökéletes védelmet a nap káros hatásai ellen.

Dél körül érdemes az árnyékba húzódni, vagy a testet beborító ruhát ölteni. Ezek között inkább a sötét, kevésbé áttetsző anyagúak a praktikusak, a sugaraktól ugyanis ezek védenek jobban.

Sajtóhírek szerint Magyarországon is előfordul, hogy az adalékanyagokat a gyártó vagy forgalmazó hibásan jeleníti meg a naptejeken.

Az uniós szakemberek szerint is megtévesztőek a naptejeken olvasható feliratok, ezért meg akarják változtatni a napfényvédő szerek címkézését. A cél az, hogy a készítményeken világos, érthető és megbízható információk legyenek minden tagállamban, így Magyarországon is. Az Unió végrehajtó testülete, az Európai Bizottság nem akar törvényt hozni a címkékről, mert az bonyolult és hosszadalmas lenne. Helyette társadalmi vitára bocsátja az ügyet, és konzultációt kezd a kozmetikai iparral.

Az EU vállalati és ipari ügyekben illetékes szóvivője szerint el kell tűnniük az olyan megjelöléseknek, mint például a "sunblocker", amelyek azt sugallják, hogy az adott napvédő szer teljesen kiszűri a napsugárzást. Olyan naptej ugyanis nincs, amely az összes sugárzástól megvéd, és ezt a fogyasztóknak tudniuk kell - tette hozzá Gregor Kreuzhuber.

A szóvivő elmondta még, hogy a kozmetikai ipar alapvetően egyetért az Európai Bizottsággal. A tervek szerint az újfajta naptej-címkéket már 2007-ben bevezetik.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság