Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ne vegyél be mindent, ne vegyél meg mindent!

Tavaly ősz óta mintegy 300 középiskola 35 ezer diákja ismerhette meg a "Tudatos vásárló leszek" című kiadványból, hogy milyen jogaik lehetnek vásárláskor, mit tegyenek, ha pénzükért nem jó minőségű árut, vagy nem megfelelő szolgáltatást kaptak.

Az elmúlt tanév tapasztalatai is azt bizonyítják: szükség van arra, hogy a középiskolákban felkészítsék a diákokat a mindennapi élet kihívásaira is.

"Több tanárral és gyerekkel beszélgettünk. Elsősorban azt mondják el, hogy ez a könyv valóban megtanítja őket arra, hogy mik a jogaik.

Bátrabban tudnak fellépni, nem érzik azt, hogy ciki lenne reklamálni, hanem tudják, hogy igenis, ha nem megfelelő szolgáltatást kapnak, vagy nem megfelelő árut vásárolnak, akkor oda lehet menni a kereskedőhöz, lehet nála reklamálni. Azért érzik ezt így, mert most már tudják, hogy milyen jogok illetik meg őket, és ezzel egyre bátrabban tudnak majd élni is. A tanórán játékos helyzetgyakorlatokon keresztül sajátítják el a diákok az egyéni érdekérvényesítést, a tanárral és egymással is megbeszélhetik az ismeretekhez kapcsolódó élményeiket. Például hogyan kell reklamálni, ha romlott a tej, lejárt a szavatosság, vagy ha nem felel meg valamilyen szolgáltatás" - mondta el a Magyar Televízió Napi Mozaik című műsorában Szép Gábor, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője.

"Eddig nem is nagyon figyeltem, hogyha nem úgy kezelnek, mint egy vevőt, hanem mintha én lennék az alárendelt, de most már jobban odafigyelek rá, mert felhívták erre a figyelmünket" - mondta el a műsorban egy tanuló.

Egy másik társa pedig így foglalta össze a kiadvány értékét: "Eddig nem szerettem visszamenni reklamálni, mert nem tudtam pontosan, hogy mire tudok hivatkozni."

Dr. Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének vezetője arról tájékoztatott, hogy az idén debütáló fogyasztóvédelmi oktatás a 2006-2007. tanévben is folytatódhat az iskolákban.

Hozzátette: egyesületük honlapján (www.feosz.hu) vezetnek egy feketelistát azokról a cégekről, amelyek - fogalmazott az elnök – „átverték a népeket”.

Dr. Baranovszky György úgy véli: a kérdés az, szeretnék-e tudni a fogyasztók, hogy egy boltot, ahová bemennek, elmarasztaltak-e már valamilyen mulasztásért? Ha erre egyértelmű igen a válasz, akkor megérte elindítani a „feketelistát”.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság