Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Restart: Tábor újraindítva

Se Nádas, se alkohol, se éjszakai limonádés traccsparti a barátokkal. Tudunk ezek mellett a DUE-táborban létezni? A jó DUE-s idén este 11 órakor aludni megy. Vagy nem?

 

 

 „Nem tartom jónak, hogy este 11-kor takarodó van. Azt értem, hogy az udvart el kell hagyni, hogy az emberek tudjanak aludni, de szerintem a Nádasban lehetne folytatni az intellektuális eszmecseréket, az éjszakába nyúló beszélgetéseket. Így is nagyon sokat tudnánk tanulni egymástól, de ez ebben a helyzet nem lehetséges." Ezt Kollár Dóra, az AnKatai Pilóták csoport tagja mondta, amikor a Királyhegyi Zsuzsanna táborvezető által megtestesített új szabályokról firtattuk.

 

Nem volt egyedül: a táborlakók közel felét kérdeztük meg az arról, hogy mit gondolnak a tábor megszokott életét érintő változtatások, és sokan panaszkodtak arra, hogy a 23 órai kötelező takarodót korainak tartják. Az újaknak talán nem szokatlan, de a régi és rutinos táborozóknak az lehet, hisz az utóbbi években nem csendült fel az altatószignál. De a táborlakók nem csak a takarodó, de az esti Nádas-tilalom bevezetése előtt is mély megdöbbenéssel állnak.

 

Mindenki szívesebben beszélgetne a táboron kívül?

 

"Néha egy kicsit tovább kint maradhatna a társaság a Nádasban, vagy akár a környékén" – próbálkozott egy neve elhallgatását kérő táborlakó.  „A szobánkban akár éjjel 2-ig is elbeszélgetünk. Bár annak nagyon örülnénk, ha ezt akár a Nádasnál, akár az udvaron is megtehetnénk" – mondta egy szintén anonimitásba burkolózó másik.

 

Többek egyenesen azt is felvetették, hogy meggondolják, hogy eljöjjenek-e jövőre, ha a megszokott barátokkal még a takarodó után sem tudnak találkozni. „Nem szeretem, hogy 11-kor kapuzárás van. Jó lenne, ha kicsit tovább is kinn lehetne maradni. Több barátnőmmel gondolkoztunk azon, hogy ha ez így marad, akkor kérdéses, hogy jövőre a táborozók között leszünk-e" – fejtette ki Ültanir Yasemin, az AnKatai Pilóták tagja.

 

Királyhegyi Zsuzsanna, a tábor vezetője szerint azonban nem erről szól a tábor: „Ez a tábor arra való, hogy az emberek barátokat szerezzenek, illetve a szakmát egy bizonyos szinten elsajátítsák. Szerintem egyáltalán nem fér bele, hogy a tábor tagjai mindennap késő éjjelig a Nádas Büfé vendégei legyenek.

 

Kizsu ugyanakkor azt mondta: bárhol lehet beszélgetni a táboron belül. „Soha nem mondtam senkinek, hogy 11 óra van, takarodó, mindenki menjen be a szobájába. Lehet beszélgetni, nyugodtan meg lehet fogni egymás kezét, és beülni a hintába. Sőt! Szerintem a munka közben lehet a legjobb barátságokat kötni, nem a Nádasban. Ez egy újságíró tábor!” – magyarázta.  Nem kell aggódnia a táborlakóknak, a szigor nem örök, csak átmenetileg szokatlan lehet. „Arról nem volt szó, hogy soha nem lehet kimenni a Nádasba, szó sincs erről. Lesznek bulik és egyéb közös szórakozási lehetőségek.”

 

Mindig van kiskapu?

 

A fiatalabb, és idősebb gyakorló táborozók jellemzően mind azt mondták, hogy a nagykorúaknak engedélyezhetnék az alkoholfogyasztást, míg a fiatalabbak csak alkoholmentes italokat fogyasszanak. De vannak, akik szerint bárhogy is tilthatják, kiskapuk mindig lesznek. „Tavaly és tavalyelőtt, úgy érzem, lazábbak voltak a szabályok. Viszont a kiskorúak miatt érthető, hogy nagyobb figyelem kell. Azonban nem értem, hogy a Nádasba este miért nem mehetünk ki, hisz aki alkoholhoz szeretne jutni, úgyis megveszi a boltban" – gondolja Soós Berta, a Vizuállatkert egyik fotósa.

 

A szabályok szigorítása elősegíti a munkát. A sok új és fiatal lakó miatt érthető valamilyen szigorítás. De másrészről nem feltétlenül szorít be keretek közé, hisz vannak kiskapuk” – csatlakozott Bertához a tévés Kruzslicz Máté is.

 

Kizsu azonban óva int a kiskapuktól. „Bármilyen baleset történhet az italozások közben. Más táborlakó, akinek lehányják a cipőjét úgy megy haza, hogy otthon ezt is elújságolja. Milyen híre lesz ekkor a tábornak? Ne ez legyen az üzenetünk! Milyen újságíró tábor az, ahol 15 évesen sörözni lehet a parton? A DUE-tábor ne erről legyen híres! A táborvezetőség felnőtteknek tekinti a táborlakókat, olyan szempontból, hogy velünk, a vezetőkkel mindenről lehet beszélgetni. Ne abban legyen a felnőtt a táborlakó, hogy éjjel ki tud többet inni! Folytatjuk a munkát, és mindenki nyugodjon meg, egyre jobb lesz a tábor.”

 

Min múlik?

 

Nemcsak a jelenlegi táborlakókat kérdeztük, hanem azokat a táborvezetőket is, akik évekkel ezelőtt hozzánk hasonlóan az éjszakába nyúlóan szerkesztették a Partilapot. Az örök retro csoportvezető, Kuti Sanyi szerint attól jó ez a tábor, hogy a táborlakók megtalálják a helyüket. „Sörözni, bulizni pedig a tábor után is lehet. 10 évvel ezelőtt a tavalyi, szabad helyzet lett volna furcsa” – véli. „Mindig jó, ha kicsit összeszedettebb a tábor, és az emberek a feladatra koncentrálnak” – fejtette ki hasonló álláspontját Kruzslicz Dávid is.

 

Van, akit a legszigorúbb tiltás sem tör meg, mondván: a tábor hangulata független a szignáltól, és az elfogyasztott sörmennyiségtől. Berei Dani, az AnKatai Pilóták tagja szerint például „nincs olyan tilalom, ami gátolná” a jókedvét.

 

Sáry Bernadett

táborlakó

Alattomos Dinnyelékelők Akciócsoportja

 

Másodközlés. Megjelent a Partilap című tábori újságban 2010. július 12-én a DUE Médiahálózat XXX. Kommunikációs és Média Szaktáborában, Balatonfenyvesen.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság