Milyen jelekbôl veheted észre, hogy valaki drogozik?
• ha kormos és/vagy hajlított kanál, fecskendő, kupak (jellemzően piros, vagy fehér), cigarettafilter kis darabja van valakinél, az intravénás szerhasználatra (heroin, speed) utal,
• ha citrompótló, vagy aszkorbinsav van a táskában, intravénás heroinra következtethetünk,
• ha kormos, égett fólia, szívócső van valakinél, a heroint füstöli fóliáról,
• ha kis nejlontasak van nála fehér por maradványával, gyaníthatóan speed-fogyasztó,
• ha a nejlontasakban növényi törmelék van, vagy szétcincált cigarettásdoboz, félig kisodort cigaretta, nagyobb cigaretta-papír, akkor marihuána fogyasztására következtethetünk.

Mit lehet észrevenni a drogos viselkedésébôl?
A marihuána-fogyasztó kinézete: fáradt, pupillája tág, dekoncent-rált a tekintete, szemfehérje vörös, eres, szemei dagadtak, testtartása bizonytalan. Szédelgő a járása, elkent, zavaros a beszéde. Kezdetben gyakori a vigyorgási kényszer, röhögcsélés.

A fűhasználó ember életvitele: kisebb csúsztatások, hazugságok, pontatlanság, megbízhatatlanság. Aki füvet szív, ellustul. Mindennapi feladatait egyre nehezebben oldja meg, legyen az akár egy szimpla bevásárlás. Fokozott evéskényszere van, főleg édességeket, csokoládét „zabál”. Fokozódó anyagi igényekkel áll elő, magatartása követelőző. Emberi kapcsolatai leépülnek. Memóriája, logikája, koncentráló képessége romlik. Tanulmányai megszakadnak, ezt általában iskolaváltások előzik meg.

Az ecstasy hatása alatt álló ember kinézete: öltözködésében követi a divatot. Pupillája általában nagyon tág, szemhéja feldagadt.
Kényszeresen rág, szája száraz, látványosan izzad, mozgását nem tudja kontrollálni. Az ecstasyt használó ember életvitele a bulikra épül, a hétvégi szórakozás számára a legfontosabb, a hét többi napján depresszív, egy célja van: a pénzszerzés. Fontos a látszat és a külsőségek. Buli után gyakori a nagy folyadékigény. Jellemző a hirtelen magatartásváltozás, agresszivitás, zavaros pénzügyek. Az ecstasy fogyasztása szívritmus-zavarokkal, kiszáradással, ájulással, pánikrohamokkal járhat, amelyek bármelyike halálhoz vezethet. 
Az amfetamin (speed) fogyasztók kinézete, életvitele leginkább az ecstasyt fogyasztókéra hasonlít.

Mikor kell beavatkozni? 
Ha a fentiek közül csak egy tünetet észlelsz, még semmi esetre se „vedd elő” a másikat, mert ezzel garantáltan csak ártasz neki. Ha azonban több körülmény is arra utal, hogy valamilyen drogot már nemcsak kipróbált, első lépésként mindenképpen tanácsot kell kérni szakembertől! Csak a konkrétumok ismeretében dönthető el, melyek legyenek azok a lépések, amelyeket meg kell tenni.