Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ártunk vagy segítünk?

Néha többet ártunk, ha segítünk. Különösen így van ez akkor, ha a kábítószereseken akarunk segíteni, vagy megelőzni azt, hogy valaki a drogokhoz nyúljon. Gyarkan azért, mert nagy részük nem kér a segítségből.

 

Több kampányt a kábítószerek ellen!
Nem tartja elég hatékonynak a kábítószer-fogyasztás megelőzésére indított kampányokat a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója.  Felvinczy Katalin elmondta: az állam évente 150-200 millió forintot költ drogmegelőzési programokra, de ez nem elegendő. Tavaly mintegy hétezer droggal összefüggő bűncselekményt derítettek fel. Az esetek többségében fogyasztókról és nem drogterjesztőkről van szó - tette hozzá.

Ártanak, vagy ártalmat csökkentenek?
Az ártalomcsökkentés egyik módja a steril tűhasználatot biztosító tűcsere-program. Az ilyen munkát végző szociális munkások anonim, helyben végezhető HIV- és hepatitis-szűrést biztosítanak a "klienseknek", állandó felvilágosítást adnak, és adott esetekben ellátják őket a szükséges vitaminnal.
Az a szociális munkás azonban, aki ártalomcsökkentés céljából fecskendőt, kupakot vagy más, „belövéshez” hozzásegítő eszközt ad a szerhasználónak, bűnsegédnek minősül.
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet próbapert indított. Az ügyészség megállapította: bár a tűcsere bűnsegédi magatartásnak minősül, az illető nem büntethető, mert „azt hitte”, hogy tevékenysége nem veszélyes a társadalomra…

Árulkodó jelek
A fecskendő, az injekciós tű és a megfeketedett alufólia heroinfogyasztásra utal. Ugyanígy a „belövéshez” használt szorító kötés, például az öv, a nyakkendő vagy a spárga. 
Az extasy jellegzetes hétvégi parti-drog, amelyet különféle színű tabletta vagy kapszula formájában fogyasztanak. Árulkodó jelei az erőteljes folyadékfogyasztás, és a kitágult pupillák.
Az amfetaminok (például a speed) erős stimuláló szerek, fogyasztójuk kirobbanó energiát, élénkséget érez, de később az alváshiány és a táplálkozás elmaradása miatt súlyos kimerültség léphet fel. Árulkodó jelei a szorongás, a depresszió, a paranoia, a fecskendő és a szúrásnyomok.
Az LSD kiszámíthatatlan hatású hallucinogén kábítószer, a vele való „rosszul sikerült utazások” szorongáshoz, depresszióhoz és paranoiához vezethetnek. Általában kis tabletták, vagy impregnált papírból kivágott, színes képpel díszített kis négyzetek, „bélyegek” formájában fogyasztják.
A kokain kristályos fehér por, orron át, vagy injekcióban, vénásan juttatják a szervezetbe. Fogyasztóján erőteljes élénkség, izgatottság és álmatlanság lesz úrrá. Hatása rövid ideig tart, ezért a függőség könnyen kialakulhat. Erősen károsítja az orr nyálkahártyáit. A port szívószál vagy összetekert papírpénz segítségével szippantják fel.

Drogosnak születtek
Minden száz brit csecsemő közül egynél megállapítható, hogy a szülők kábítószeresek. Skóciában rosszabb a helyzet: minden nyolc közül egy „kábítószer-terhelt”. Az ilyen gyerekek 70 százalékánál már születésükkor kimutatható a heroin, vagy az azt hellyettesítő metadon jelenléte szervezetben. A kábítószeres szülők gyerekei nagyon súlyos rendellenességekkel - agyi sérülésekkel, tüdőbetegséggel és vaksággal - születnek meg. Sokan közülük HIV-pozitívak, mert szüleik fertőzött tűket használtak.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság