Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Drogszótár

Összegyűjtöttük azokat a kifejezéseket, melyeket leggyakrabban hallhatok drogprevenciós témában.

Drog: drognak nevezünk minden olyan anyagot, amely a szervezetbe kerülve, főleg a központi idegrendszeren keresztül hatva megváltoztatja annak működését, lelassítva, felgyorsítva illetve csapongó gondolatokat, hallucinációkat előidézve. Magas a szerhez való hozzászokás, és a függőség kialakulásának a veszélye.

Fizikai függőség: egy drog (gyógyszer vagy kábítószer) rendszeres használata esetén az egyén a drogtól függővé válhat. A fizikai függőséget a tolerancia (egyre több drog szükséges ugyanahhoz a
hatáshoz) és az elvonási tünetek (a használat abbahagyásával járó kellemetlen fizikai tünetek) jellemzik. Másik elnevezése dependencia.

Lelki függőség: a drog használatának időnkénti vagy folytonos szüksége az élvezet fenntartása vagy a kellemetlen érzések elkerülésének érdekében.
Az egyén úgy hiszi, hogy drogok nélkül képtelen boldogulni az életben.
Egyfajta helytelen probléma-megoldási mód.

Ecstasy (ex, MDMA): 1912-ben német gyógyszerészek keverték ki ezt a vegyületet (metilén-dioxil-metamphetamin) melyet eredetileg éhségcsökkentõnek szántak. Mellékhatásai miatt nem kerülhetett forgalomba, így elfelejtõdött. Az 1950-es években az amerikai hadseregben vallatásoknál használták. Az 1960-as években egy kaliforniai biokémikus szintetizálta az MDMA-t és pszichiáter barátaival együtt kipróbálta, majd pszichoterápiás szerként alkalmazta. Egyre többen kezdték használni, Amerikában 1985-ben tiltották be a kereskedelmét.


Heroin (hercsi, hernyó, cukor, fehér cukor, nyalóka, nyalcsi, HRN): Diacetilmorfin. Kizárólag illegális laboratóriumokban elõállított ópiumszármazék. Euforizáló és addiktív hatása a legerõsebbek közé tartozik és alig mutat dózisfüggõséget. A tiszta heroin igen ritka, a belekevert szennyezõanyagok nagyon veszélyessé teszik. Származási helye: Dél-Kelet Ázsia (Afganisztán, Thaiföld). Fehér por, szúrják, vagy gõzét lélegzik be.


Kokain (koksz, kokó, hó, fehér hó, por): A kokacserje leveleinek szexuálisan serkentõ hatású, fájdalomcsillapító hatóanyaga. Molekulaváltozatai bénítják az idegvégzõdéseket, igy az orvostudomány (átalakítva!) fõként helyi érzéstelenítésre alkalmazza (Lidokain, Novokain). A kokain az éberség fokozása mellett hatékony euforizáló szer. Hatása alatt jellemzõ a helyes mérlegelés képességének csökkenése, a vészhelyzetek rossz megítélése, az agresszív magatartás. Addiktív hatása a legerõsebbek egyike, a fizikai függõség gyorsan kialakul. Toxicitását elsõsorban a vérkeringés, a vérnyomás extrém fokozása jelenti. Származási helye: Andok vidéke (Kolumbia, Peru).

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság