Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A virágbéke tábora

A virágbéke tábora – ezt a nevet adta az idei Kommunikációs és Média Szaktábornak dr. Balázs Géza, a DUE Médiahálózat alapító alelnöke. Az elnevezés a tábori számháborúval függ össze, mely idén az „első virágháború” nevet viselte, mivel ez alkalommal számok helyett virágneveket használtunk!

 

A tábor zárásakor az egyesület alelnöke elmondta, a mai stresszes, válságos, pesszimista világból (és az emberek lelkéből) a béke az, ami leginkább hiányzik.

 

Régi-új táborhely

 

A DUE-tábornak 2009-ben ismét a jól bevált Mészáros Lázár utcai ifjúsági tábor adott otthont Balatonfenyvesen. Külön jó hír volt számunkra, hogy a tábor nemrégiben új gondnokot kapott Agárdi Gábor személyében, aki minden eddiginél konstruktívabb és segítőkészebb volt velünk, nem volt olyan kérdés, probléma, amit meg ne válaszolt vagy meg ne oldott volna. Az érkezésünkkor tapasztalt második nagy pozitívum az volt, hogy az új vezetés tevékenységének hála megszépült a régi tábor: újrafestett falak, új függönyök és egyéb kellemes-hasznos apróságok fogadtak minket. És ha mindez nem lett volna elég, közölték, hogy a 10 nap alatt non-stop rendelkezésünkre áll egy doktornő, akihez fordulhatunk, ha netán megbetegednénk, kisebb strandbaleset érne minket, esetleg kullancstámadás áldozataivá válnánk. Ez nagy könnyebbség volt az elmúlt évekhez képest, hiszen eddig autóval kellett a szomszédos települések ügyeleteinek valamelyikére száguldani ilyen problémánkkal. Szerencsére azonban nem kellett komolyabb dolog miatt riasztanunk a doktornőt.

 

A Kommunikációs és Média Szaktábor első estéjén az eddigi évekhez hasonlóan a forgószínpad nevű programon vehettek részt a tábor lakói: hét tábori helyszínt végigjárva ismerkedhettek meg a hét csoport összes jelen lévő csoportvezetőjével (a vezetőség tagjai közül munkahelyi és egyéb elfoglaltságok miatt nem mindenki tudott megérkezni az első nap). Ezt követően kellett kitölteniük, majd egy dobozba bedobniuk csoportjelentkezési lapjukat, melyen megjelölték, melyik csoport munkájában szeretnének részt venni. A táborvezetőség este elkészítette a csoportbeosztásokat, a listákat először a másnap reggeli RÉM-ben (Reggeli Ébresztő Műsor) olvasták be a műsorvezetők, majd kifüggesztettük az előtérben is. Miután kiderült, ki melyik csoportba került, megkezdődtek az első csoportfoglalkozások.

 

Egy tábor, hét csoport

 

A DUE-tábor 10 napja alatt 7 csoportban folyt a munka. A 3 rádiós-újságíró csoport közül a Karaktereket Mavrák Kata és Pál Zsombor, az URHsokk-ot Kis-Anett és Beke Dániel, a CsoPontot pedig Árgyellán Edina és Korpa Melinda irányította. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is két televíziós csoportot indítottunk, a SÜNChannel „vezére” H. Tóth Hajnalka, Hajdú „Kacsa” Péter és Torbik Tibor volt, míg a Beep Tv három K-s nevű csoportvezetővel büszkélkedhetett: Kruzslicz Dáviddal, Kovács Patrikkal és Kupás Gáborral. Az idén Vizuális Kommandó néven működő fotós csoport tagjait idén is Kecskeméti Dávid oktatta, a két év után újrainduló Online csoportot pedig Németh Gabriella vezette.

 

Volt újság (meg RÉM, krónika, esti- és tévéműsor is)

 

A táborozókat érkezésükkor a Kis hasznos nevű kiadvány várta, melyben megismerkedhettek a táborvezetőség tagjaival és a tábor programjaival, és az alapvető tudnivalókkal. Az év legjobb 10 napjának kikiáltott DUE-táborban idén is sok színvonalas produktum született.

Szám szerint:

9 Reggeli Ébresztő Műsor (RÉM)

8 Déli krónika

3 Esti műsor

4 Televíziós produkció

 

Jókat programoztunk

 

A tábor második napján, szombaton délelőtt a táborvezetőség „új generációjának” tagjai tartottak műfajelmélet előadást a táborlakóknak, este pedig a tábori Tarantino-ként emlegetett Kupás Gábor mutatta be saját filmjeit.

A szöveget élni kell hagyni – mondta el Klebercz Kriszta, a Partilapok grafikus-tördelője laptervezés és a tipográfia témájú előadásán.

A DUE egyik alelnöke, dr. Balázs Géza médiaismeret témájú előadást tartott, míg a másik alelnök, Szayly József a közszolgálati és a kereskedelmi rádiózásról beszélt.

A Microsoft Magyarország képviseletében Farkas Bálint és Merényi Ádám érkezett táborunkba, akik a cég jövőbeli fejlesztéseinek bemutatásával is szórakoztattak minket.

Egy délután vendégünk volt H. Bíró László, a TV2 Babavilág című műsorának producere, aki arról árult el kulisszatitkokat, hogyan kell létrehozni és működtetni egy kereskedelmi műsort.

Nagy sikernek örvendett a retro csoport bemutatója, a táborlakók tátott szájjal nézték, ahogy Kuti Sándor igazi szalagos magnón vágja meg az aznapi krónikát. Esti programként ősrégi táboros szignálokat és esti műsorokat is meghallgathattunk.

Rendkívüli történelemórát tartott a táborban Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, aki rendkívül érdekes és sokszínű, prezentációval kísért előadásában sok mindent elmondott a rendszerváltás előtti időszakról.

Szintén kuriózum volt Szalay Zoltán, Táncsics- és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter előadása, aki A Határnyitás 20 éve című kiállításáról mesélt.

Smith János fotóriporter egy balszerencsés véletlen folytán ragadt táborunkban, de ha már így alakult, megmutatta a táborlakóknak néhány fotóját, és megismertette őket a fotók készítésének történetével, körülményeivel.

A két tévés csoport két legtapasztaltabb vezetője, H. Tóth Hajnalka és Kruzslicz Dávid a magazinműsorok, illetve a híradózás kulisszatitkaiba avatta be a táborlakókat.

Természetesen nem maradhattak el a DUE-táborok kultvetélkedői sem: az elvetemült feladatokban bővelkedő Érsok-Kruzslicz emlékvetélkedőn és a Fele sem igazon egyaránt jól szórakoztak a táborlakók és a táborvezetők.

 

Mindenki egyenlő volt

 

A DUE Médiahálózat antidiszkriminációs programjának keretében olyan fiatalok számára is lehetővé tette a táborozást, akik hátrányos megkülönböztetésben részesülnek mindennapi életük során - ők is tökéletesen beilleszkedtek a tábor közösségébe. A CsoPont csoport még esti műsort is készített ebben a témában Ütközések címmel.

Egyik délután vendégünk volt a Kutyával az Emberért Alapítvány négy munkatársa, akik egy megható és egyben lenyűgöző bemutató során elénk tárták, hogyan képes segíteni egy hűséges négylábú kerekesszékes gazdájának a hétköznapokban. A bemutató után természetesen a táborlakók is megdögönyözhették a szolgálatkész ebeket.

A Kommunikációs és Média Szaktáborba meghívtuk Sors Tamás paralimpikont is, ám sajnos a sportoló a közönségtalálkozója előtti napon lemondta a programot.

 

Sportosak voltunk

 

A 2009-es DUE-táborban egy teljes napot szenteltünk a sportnak azon kívül, hogy a 10 nap alatt folyamatosan rendeztünk „sportos” programokat. A már említett „első virágháborún” kívül táborlakók-táborvezetők focimeccsen is részt vehettek a vállalkozó kedvűek, de nem maradt el a pingpong bajnokság sem.

 

A tábor utolsó előtti estéjén kihirdettük a Tábor embere illetve a Tábor szépe versenyek győzteseit. Séllei Eszter, a Vizuális Kommandó csoport tagja két díjat is bezsebelt: ő lett a „Legtáborabb ember” és a Tábor szépe is lány kategóriában. A Tábor férfi szépének idén Bacsu Dénest választották.

 

Szombat este a táborzárás és díjazás után (a tábori díjazottak listáját hamarosan közöljük) a DUE-táborok házi elebjeinek koncertjein tombolhattunk: Fém Fatál és Papa Derelye, valamint a Szalonna Brothers adta elő legnagyobb slágereit, majd a közeli Nádas büfében készültünk fel a másnapi búcsúra.

Vasárnap délelőtt jó szokás szerint a Hotel California című számra sírtunk és ölelgettük egymást, s persze az ígéret sem maradt el: jövőre veletek ugyanitt!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság