Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Az újak, az újdonságok és a szépségek tábora

Újdonságokat hozott a 2012-es év a DUE-tábor 32 éves történelmében. Július 13-tól 22-ig ismét Balatonfenyvesen tolták össze a nappalokat az éjszakákkal a legtehetségesebb diákújságírók, köztük számosan olyanok, akik először csobbantak bele a DUE-feeling mély vizébe. Herczeg Zsolt tudósítása.

A megnyitón a csoportvezetőből táborvezetővé átlényegült, mégis változatlanul pálzsomboros Pál Zsombor a korábbiaknál kevesebb (de később annál összetartóbbnak bizonyuló) 43 táborlakót és 20 vezetőségi tagot köszöntött Balatonfenyvesen, a jól megszokott Mészáros Lázár utcai bázison. A résztvevők ekkorra már alaposan felkészültek, mert idén először nem papíron, hanem elektronikusan, egy videóval, fotókkal és linkekkel dúsított interaktív újságként jelent meg a DUE-tábor első lapja, a Kis Hasznos.

A megnyitó után a táborlakók csoportot válaszottak maguknak - ebben segített nekik a "forgószínpad" -, majd egy Kis Anett által szervezett játékban feloldódva megismerkedtek egymással.

2012-ben öt csoport működött a DUE-táborban. Az egyik rádiós-újságíró csoportot a veterán Beke Dániel (MTV Hungary, Comedy Central) és az újonc Nagy Zsolt (DUE Tallózó), a másikat Mavrák Kata és Kis Anett (IM, Bravo Girl, neon.hu) összeszokott párosa vezette.

Az újítások listájára kívánkozik a televíziós szakágak szétválasztása: a képernyős riportereket Korpa Melinda (Vodafone), Kruzslicz Dávid (RTL Klub) és beugróként H. Tóth Hajnalka (TV2), az operatőröket pedig Torbik Tibor (Magyar Telekom), Kupás Gábor (Millenáris Tévéstúdió) és Hajdú Péter "Kacsa" (szabadúszó vágó) okította.

A vizuális kultúra iránt érdeklődőknek idén is Kecskeméti Dávid Sajtófotó-díjas fotográfus és Klebercz Kriszta grafikus, tipográfus biztosított percenkénti elfoglaltságot. Utóbbi a Partilap címet viselő újságok (éjszakai!) tördelését is vállalta, a csoport pedig a tábor utolsó napján egy önarcképeket bemutató, Balázs Géza szakmai vezető által megnyitott kiállítással gazdagította az amúgy sem foghíjas programot.

A tábor szakmai vezetői talán idén dolgoztak a legtöbbet a posztjuk létezése óta. Szükség volt rájuk a DUE-nyelven mustrának hívott esti műsor-, és lapértékelésen, de egy-egy újság vagy hangos-képes produkció sem készült volna el nélkülük, nem megfeledkezve az általuk tartott egyéni, valamint csoport- és táborszintű konzultációkról, helyzetgyakorlatokról, előadásokról, beszélgetésekről. Szayly József, a Magyar Rádió volt alelnöke, Balázs Géza, az ELTE tanszékvezető professzora, Varga G. Gábor, a Népszabadság újságírója, Zala Orsolya, a DUE Tallózó és a DUE Rádió főszerkesztője, Kiss Gábor, a Magyar Rádió promóciós producere és Herczeg Zsolt, az InfoRádió munkatársa alkotta ezt a "topmenedzseri" csapatot, amelynek az olykor nehéz körülmények ellenére is gyakorlatilag hibátlanul dolgozó segítője volt Kuti Sándor (Magyar Rádió) technikai-, és Fórián Tibor informatikai vezető, valamint újoncként Tóth-Tas Péter a Rádió Q-ból. Köszönettel fogadtuk a hosszabb-rövidebb ideig velünk lévő ex-Magyar Rádiós Váry Gábor, valamint Érsok Zoltán (Magyar Rádió), Litauszky Balázs (InfoRádió), Turányi-Vadnay Szabolcs (Appshaker) és Tóth Zoltán segítségét is. Tábortitkárként Szernai Judit volt pótolhatatlan.

Az első Reggeli Ébresző Műsort és Déli Krónikát mintaként még a táborvezetőség, a többit azonban már hagyományainkhoz híven a táborlakók készítették.

Nem maradtak el az előadások sem. A "Látványkonyha" elnevezésű sorozat részeként Kiss Gábor a hangtechnikáról, Klebercz Kriszta a netlapkészítésről, Kecskeméti Dávid a jó nyaralási fotókról, Herczeg Zsolt a hírírásról, Kruzslicz Dávid pedig a Facebook lehetőségeiről tartott gyakorlati bemutatót.

Vendégünk volt Mong Attila. A magyarországi tényfeltáró-oknyomozó újságírás legismertebb alakja kalandos pályája tanulságairól és az atlatszo.hu-ról beszélt. Meghívtuk Puzsér Róbertet is, és a kérlelhetetlen igazságkereső nem is okozott csalódást, sem a mondandója tartalmát, sem annak stílusát illetően. A Compact Disco alapító tagja, Lotfi Begi is beugrott hozzánk, csakúgy, mint a "petőfis" Frankó Roni és Lovász László, valamint az Időfutár című rádiós és a Balatoni nyár című köztelevíziós műsor stábja. Ez utóbbi a táborlakók közreműködésével riportot forgatott "az év legjobb tíz napjáról".

Aki ott volt, nem felejti el az Érsok-Kruzslicz-emlékvetélkedőt, az idén megújított Nagy Rádiós Vetélkedőt és a Klebercz Kriszta-Kecskeméti Dávid gasztropáros pásztortarhonyáját, de kár lett volna kihagyni az On the spot egyik riportjáról rendezett vitaestet is.

A tábor kétségkívül legizgalmasabb és legtöbb tanulsággal szolgáló programja a szerdai Nagy Kreatív Nap volt. A helyi kisvasúttal a közeli Somogyszentpálra kirándultunk, ahol Berényi Sándor polgármester köszöntője után a táborlakók néhány fős csoportjai önállóan, csoportvezetői segítség nélkül, mindössze három hívószó (vidék-emberek-karakterek) alapján készítettek önálló produkciókat a részben nyugati nyugdíjasok, részben helyi romák lakta zsákfalu lakóinak életéről. Az eredmény blog formájában megtekinthető a hurradolgozunk.hu-n.

A táborlakók szavazatai alapján a Tábor embere idén Lazáry Fanni lett, aki a tavalyi kiválasztottól, Kocsmár-Tóth Istvántól a korábbi jelöltek videóüzeneteinek megtekintése után vette át a vándorkupát. A tábor legszebbje (egy hosszú időkre visszatekintve is nagyon erős mezőnyből) Pethe Otília lett.

Az utolsó estén a táborvezetőség által alapított szakmai díjak átadása után a DUE házi zenekara, az Open Stég fellépése és a hajnalig tartó buli adta meg a végső lökést a már amúgy is meghozott döntés végrehajtásához: megkezdjük a 2013-as tábor szervezését és reméljük, hogy jövőre kétszer ennyien leszünk ugyanennyire önfeledtek.

Herczeg Zsolt

A DUE-tábor támogatói: Audmax Broadcast Kft, Bolyai Műhely Alapítvány, DUE Médiaügynökség, DUE Rádió, DUE Tallózó, Flashback Fotóstúdió, KGK Grafikai Stúdió, Három Hét Galéria, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Telekom, promenad.hu, Rádió7, Rozmaring tűzoltó készülékek, Viacom Hungary, Zöld Kakas Líceum.

A DUE vezetősége köszönetet mond minden egyesületi aktivistának, aki tárgyi és szellemi értékeivel önzetlenül hozzájárult a tábor sikeréhez.

Médiatár

32. Médiatábor 2012. Balatonfenyves

Galériánkban képeket találsz a 2012-es Médiatábor életéből egészen az előkészületektől kezdve, valamint a táborban készült műsorokat, hanganyagokat is megnézted, meghallgathatod.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság