Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mit olvas egy újságíró? 1. rész - a sportújságírás

„Olvassatok! Bármit és mindent, hogy gyarapodjon a szókincsetek, és hogy megismerjétek mások írásstílusát is” – hallhattuk már oly sokszor a médiatáborokban. Na jó, de mégis mit érdemes az újságosnál megvenni? Mire ne sajnáljuk a pénzt?

 

Utánajártunk és kifaggattuk a DUE vezetőit és a nyári médiatábor szakmai és csoportvezetőit, hogy ezúttal konkrét instrukciókkal lássanak el minket. Elsőként Kecskés István, a DUE elnöke és a Nemzeti Sport újságírója segít nekünk a sport szaklapok és magazinok útvesztőjében kiutat találni.

 

Milyen nyomtatott sajtótermékeket ajánlasz a sport felé kacsintgató ifjú újságíróknak?

Nem is ajánlhatok mást, mint a Nemzeti Sportot. Ha valamit meg lehet ebből a lapból tanulni, akkor az a hírírás, a tudósítás, hiszen ennek az újságnak ez az alapja. Természetesen interjúkészítési fogásokat is lehet ebből lesni, hiszen ez is egy információs műfaj. A lapban akad jegyzet és riport is, amelyek szintén érdemesek a figyelemre. A korosztályi sajátosságokat figyelembe véve érdekes lehet még a Képes Sport, ami hetente jelenik meg és egy sokkal könnyedebb lap. Ebből azt lehet eltanulni, hogy milyen újságot kell csinálni a fiatalabb rétegnek. A Sport&Style prémium magazin, amelyből azt lehet ellesni, hogy miként néz ki egy tematikus, kiemelt magazin. Ebben hangsúlyos szerepe van a képi ábrázolásnak, de nem feltétlenül a saját közegében mutatja be a sportolót, hanem műtermi körülmények között készítenek fotókat. Ez más dimenziója a sportújságírásnak, de mindenképpen érdekes.

 

Az internet rengetegében te hogy tájékozódsz?

A weboldalakkal kapcsolatban a többség tematikusan keres. Az egy dolog, hogy ha valaki megkeresi például az nso.hu-t, ahonnan minden hírt megkap. A következő lépés valószínűleg minden esetben az, hogy átmegy a kedvenc sportágának, vagy klubjának a hivatalos oldalára, majd a szurkolói oldalra, ahol más megközelítésből olvashatja el a kedvenceiről szóló híreket. Utóbbi esetben a hírek lazábbak, és szinte minden esetben van benne személyes, elfogult vélemény, de egy szurkolói oldalnak ez is a dolga.

 

És milyen könyveket lenne kötelező elolvasnunk?

Úgyszólván mindegy, hogy milyen könyvet olvas egy újságíró, csak sok legyen. Ezeknek köszönhetően egyrészt tágul a világkép, másrészt pedig fejlődik az íráskészség. Természetesen elengedhetetlen, hogy egy újságíró elolvassa a szakterületéhez tartozó kiadványokat. Egy-egy szakkönyv mellett az olyan témákat taglaló könyvek forgatása is elengedhetetlen, amelyek a területünkhöz kötődnek. A sport speciális terep, nem hiszem, az új edzésmódszerekről szóló előremutató könyveket kell olvasni, de amennyiben egy szakértő elemez új rendszereket, taktikákat, azt mindenképpen látni kell. Ugyanez igaz például abban az esetben, ha egy újságíró kolléga a fogadási csalásokkal kapcsolatban ír könyvet, hiszen ez most központi téma a médiában. Ezeket akkor is el kell olvasni, ha éppen azt gondoljuk ezekről, hogy nem a legjobbak, de mindenben van valami, amit el lehet lesni.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság