Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mit olvas egy újságíró? 4. rész – divatlapok

„Olvassatok! Bármit és mindent, hogy gyarapodjon a szókincsetek, és hogy megismerjétek mások írásstílusát is” – hallhattuk már oly sokszor a médiatáborokban. Na jó, de mégis mit érdemes az újságosnál megvenni? Mire ne sajnáljuk a pénzt?

 

Utánajártunk és kifaggattuk a DUE vezetőit és a nyári médiatábor szakmai és csoportvezetőit, hogy konkrét instrukciókkal lássanak el minket. 

„Az életem a divat, a bibliám a Vogue” – vallja magáról Kis Anett, az Ifjúsági Magazin szerkesztő-újságírója és stylistja. Aki divatújságírónak készül, annak korán el kell kezdenie beleásnia magát ebbe a szakterületbe, mert az alapok elsajátításához idő kell. Igen ám, de nem mindegy, hogy az ember miből, és hogyan tanul, ezért segítséget kértünk a fashionista Ankától, hogy mutasson nekünk utat a divat világában.

Szerinted milyen alapvető lépésekre van szüksége egy diákújságírónak, hogy profi zsurnalisztává váljon?

Nagyon fontos, hogy az újságírók többet olvassanak, mint az átlag. Nem is feltétlenül az a fontos, hogy milyen témában, hanem hogy minél több szöveggel ismerkedjenek meg, mert annál jobban fog fejlődni a fogalmazási készségük, illetve ami talán még fontosabb, a helyesírásuk. Gyakorló újságíróknál is nagyon sokszor megfigyelhető, hogy az olvasószerkesztők utólagos segítsége nélkül hemzsegnének a szövegeik a hibáktól. Ez főképp arra vezethető vissza, hogy amikor még nem is gondolták, hogy újságírók lesznek, akkor nem olvastak elég szöveget, ami hozzájárulhatott volna a helyesírásuk, illetve a helyesírási készségük fejlődéséhez.

Egy divatújságíró honnan merít ihletet? Külföldi vagy magyar lapokat érdemesebb inkább olvasni?

Divatmagazin készítésében elsősorban a külföldiek járnak igazán elől, hiszen más, a divat iránt érdeklődő országokban sokkal nagyobb platformja van azoknak a magazinoknak, amelyekkel akár több 100 oldalon keresztül "csak" divatról szólnak. Itthon leginkább egyfajta mix az, ami eladható, ami gyakorlatilag egy női magazinba csomagolt divatlap.

Mi számít kihagyhatatlan alapműnek a divat világában?
Mindenképpen a Vogue. Szerintem a legjobb, ha minél több országból valót olvasunk. Nem elég mondjuk csak az amerikait lapozgatni, hanem ha igazán a divat iránt érdeklődik valaki, akkor érdemes olyan lapszámokat is megvenni vagy legalább átlapozgatni, amelyeknek a nyelvét egyébként nem is értjük. A legjobb példa erre a francia Vogue. Én nem beszélek franciául, de mégis imádom a francia Vogue oldalait, mert tényleg más nézőpontot fog meg, mint mondjuk az amerikai, de ezáltal sokkal teljesebb lesz a kép.

No igen, de Vogue-t nem olyan könnyű itt Magyarországon beszerezni. Még milyen magazinok és egyéb platformok jöhetnek szóba?

Ha valakit tényleg ez a fajta magazinos újságírás érdekel vagy elsősorban ebben a műfajban szeretne tevékenykedni, akkor azzal jár a legjobban, ha válogatás nélkül minél több ilyen típusú újságot elolvas. Nagyon sokféle válfaja van ennek az újságírásnak is, de a kezdő újságíró a tapasztalás útján fogja megtanulni vagy rájönni arra, hogy melyik az, amelyik az ő irányvonala lesz. Akadnak olyan könyvek is, amelyek tényleg már a szakmaiságról szólnak, és ezek nélkül nem lehet jól írni a szakmáról. Véger Fibi Smink című könyve például egy ilyen alapműnek számít. Takács Nóra Hogyan legyek jó nő? című műsora és könyve elég jónak számít ebben a műfajban. Kifejezetten jónak tartom Lakatos Márk könyvét (Stílusterápia), mert rendkívül összeszedett és a divatot jól megismertető írás. Ha még mindig könyv, akkor bármilyen divatalbum és sok-sok képeskönyv jöhet szóba, mint például Dior: Haute Couture. Filmeket is érdemes nézni: Az ördög Pradat visel, Szex és New York, Gossip Girl, September Issue. Ezek mind-mind olyan alapokat adnak, amikből lehet tovább építkezni. Ezenkívül mindenféle átalakítós műsor is segítségünkre lehet.


- Szerinted hogyan fejlődhet egy kezdő újságíró?

- Az a fontos, hogy az ember minél sokrétűbb legyen, minél több oldalról szedje össze az információkat. Sokszor olyan dolgokra is érdemes odafigyelni, amelyek első körben nem is biztos, hogy érdekelnek minket. Abszolút érdemesnek tartom azt, hogy hiába az ember esetleg divatújságírónak készül, mellette azért olvasson el mindennap olyan híreket, amelyek egyáltalán a környezetét vagy a világot tényleg olyan szinten érintik, hogy azzal mindenkinek tisztában kellene lennie. Nemcsak az újságíróknak, hanem úgy általában mindenkinek. Ehhez nagyon jól jönnek az összesített híroldalak, illetve ha visszaugrunk a divathoz, akkor a blogok, amelyeknél naprakészebb „magazinok” szinte nem is léteznek. A FashionGoneRogue.com jó olvasmány, érdemes nézegetni. Különösen az editorialok fantasztikusak ezen az oldalon. Magyarok közül kiemelkedik az OurFashion.blog.hu, de a FashionTime.hu a divatbemutatókról szóló írásaiban lekörözhetetlen.

                                                                                                                                   

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság