Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Újságot indítanál? Használd Az újságkészítés műhelytitkait!

Egy újság elkészítése pofonegyszerű feladat. Cikkeket írunk különböző témákban, azokat egybe szedjük, valahogy rendszerezzük őket és kész is van. Ez persze nem ilyen egyszerű, de segítségül kínáljuk könyvünket.

 

Ha figyelembe veszünk pár alapelvet és kellően komolyan vesszük a feladatot, egy kisebb közösség számára (némi tehetséggel és elszántsággal) bárki készíthet lapot. Az összesen nyolc szerzőt számláló könyv olyan ismereteket oszt meg, amelyek nélkülözhetetlenek az újságkészítéshez.

Lépésről lépésre vezet végig az ötlettől a produktumig, anélkül, hogy egy könyvtárnyi anyagot kelljen hozzá elolvasnunk. Újságírók adnak benne tippeket, tanácsokat, saját tapasztalatokból és hibákból kiindulva osztanak meg műhelytitkokat; hogyan érdemes elindulni, mekkora példányszám felett gazdaságosabb fénymásolás helyett nyomdába menni, mire kell odafigyelni a készítés során, miből fogjuk fedezni a költségeket, hogyan fogjuk terjeszteni az újságot, és még számos hasznos tudnivalót.

A hagyományos műfajok mellett a 21. században már rengeteg teret kapnak az online kiadványok. A fiatalok számára kevésbé lehet ismert a hírlevelek világa – ezeket komoly feladat úgy megcsinálni, hogy a címzettnek kedve legyen elolvasni, és ne iratkozzon le a második ilyen üzenet után; ezek működéséhez és minőségük növeléséhez is kapunk útmutatót.

Manapság a Facebook mindent eláraszt – még az sem tudja elkerülni, aki nincs fent rajta. Ez már közkedveltebb színtér, sokaknak több órája megy rá naponta, de ismerjük-e eléggé? Tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg ez a legnépszerűbb ún. webkocsma, ami lehetőségek tömkelegét jelenti? Persze csak azoknak, akik hajlandók leülni a kocsmaasztal köré, és úgy kommunikálni a társasággal, ahogy az a légkör megköveteli.

A könyv alig 90 oldal, szinte zsebben is elfér és csak a jóra tanít. Ha csak egy kicsit is érdekelnek ezek a műhelytitkok, nem fogod megbánni, hogy a kezedbe került! 

(Aki ajánlja: Balázs Konrád)

Megrendelheted itt, a DUE Shopban!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság