Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Slam Poetry - Elmélet és gyakorlat

2013. január 23-án a Szépirodalmi Figyelő szervezésében egy nem mindennapi költészeti stílussal, a slam poetryvel találkozhattok, ha 18 órától ellátogattok az Akvárium Klubba. Fellép Mavrák Kata Hugee is, akire mi DUÉ-sok különösen büszkék vagyunk.

A Szépirodalmi Figyelő szervezésében a hazai slam poetry történetéről és jelenéről beszélget Vass Norbert Pion Istvánnal, Simon Mártonnal, Szkárosi Endrével és Závada Péterrel. A beszélgetést követően fellép: Basch Péter, Bock Balázs, Csider István Zoltán, Daniel Brownwood, Gábor Tamás Indiana, Horváth Kristóf Színész Bob, Kemény Zsófi, Kupa Julcsi, Mavrák Kata Hugee, Pion István, Ponza, Simon Márton, Süveg Márk Saiid, Szkárosi Endre, Závada Péter.

A slam poetry, amely szabadfordításban „ütős költészetet” jelent, a nyolcvanas évek Amerikájából ered, átfedést képez a költészet és a hip-hop műfaja között, a líra és az előadóművészet különleges elegye. Lényege, hogy a költészetet minél több emberhez eljuttassa, népszerűsítése. Három típusa létezik: a nyitott slam, amelyen bárki a közönség elé állhat, a meghívásos slam – csak meghívott fellépők léphetnek fel –, és a „theme slam”, amely során a versek egy előre megadott témához igazodnak. A slammerek saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, amelyet általában egy előre felállított zsűri értékel, máskor pedig a közönség dönt a továbbjutásukról.

A slam poetry egy modern költészeti stílus, amely nem attól válik egyedivé, hogy keretek közé szorítják, hanem a többi irányzattól való eltérései mutatják meg igazán rendkívüliségét. Leginkább azzal lehetne körül írni, hogy mi nem a slam poetry: nem freestyle, mert a szövegeket előre megírják, nem rap, mert nem a rímek száma a lényeg, hanem az egység, a szövegek mögötti tartalom. Nincs alatta zene, hiszen nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, az utca nyelvén szólnak a tömegekhez, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek.

Helyszín: Akvárium Klub (Budapest, Erzsébet tér)

Időpont: 2013. január 23. szerda, 18 óra

A belépés ingyenes!

Az esemény Facebook-oldalát itt találod.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság