Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Határfotókiállítás közelről

20 év. Ennyi telt el a határnyitás óta. Kedden este Szalay Zoltán, Táncsics- és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter érkezett táborunkba, hogy a húszéves apropó alkalmából rendezett, A Határnyitás 20 éve című kiállítást ismertesse saját képeivel és történeteivel.

 

Ahogy az előadó kihangsúlyózta, a határnyitás és a rendszerváltás nem köthető egy dátumhoz, egy hosszú folyamat eredménye. Így a történet is jóval korábban kezdődött, mint 1989. szeptember 11.

 

Szalay Zoltán fotóriporterként ott volt Moszkvában, amikor Németh Miklós akkori miniszterelnök és Gorbacsov az eredetileg harmincperces megbeszélés helyett, másfél órán keresztül vitta meg a magyarországi helyzetet. Először nem is sejtette, hogy mi történik, hiszen a sajtót az első húszperc után kiküldték, majd végül csak Németh Miklós és Gorbacsov maradt a tárgyalóteremben. Mikor a magyar miniszter kilépett, odakacsintott kíséretének, ebből lehetett sejteni, hogy minden rendben. Visszafelé a repülőúton egy rögtönzött sajtótájékoztatón viszont semmi konkrét dolgot nem árult el az ország első embere.

 

Személyesen is járt a vasfüggönynél, így sikerült megörökíteni, hogyan is nézett az ki. Bejárta a Máltai Szeretetszolgálat táborát, ahol a német menekültek szálltak meg, várva hogy átjuthatnak a határon.

 

Egy hosszú folyamat lévén, folyamatosan érzékelhetőek voltak az enyhülés jelei. 1989 májusában elrendelték a vasfüggöny lebontását, viszont egy úgynevezett vadfogó háló még fent maradt, azonban május végére a kerítés nagyrészét elbontották. Időközben a katonák közt az elvtárs megszólítást a bajtárs váltotta fel.

 

A legnagyobb esemény mégis 1989. szeptember 11-én történt. A kiadott határozat alapján 0 órakor megnyitják a nyugati határt a keletnémetek előtt. Ekkor gondolkodás nélkül elindult a tömeg nyugatra, hátrahagyva szinte mindenüket.

 

Csupán ezek után derült ki, hogy valójában miről is volt szólt a moszkvai találkozón. Magyarország példája után csatlakozott Berlin lakossága is, így novemberben bekövetkezett a berlini fal leomlása.

 

Az már csak részletkérdés, hogy az ünnepélyes rendezvényen, mikor Alois Mock, osztrák külügyminiszter, és Horn Gyula ,,átvágta’’ a vasfüggönyt, valójában egy utólag felépített egyméteres szakaszt vágtak ketté a fotó kedvéért.

 

Marton Sándor

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság