Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Híradó a kulisszák mögül

Rendhagyó programot szervezett Váry Gábor szakmai vezető, ugyanis Kruzslicz Dávid, a Beep TV csoportvezetője elhagyta a tábort vasárnap reggel, hogy a fővárosba utazzon és munkahelyi kötelezettségeinek tegyen eleget az RTL Klub Híradóban. Hogy mi is volt ez a program, a folytatásban kiderül.

 

 

Nézzük meg közösen a híradót, majd vesézzük ki a szerkesztővel!

 

Akár ezt a címet is viselhetné az a meglepetésprogram, melynek ötlete Váry Gábor fejéből pattant ki. A szakamai vezető azt az alkalmat használta ki, hogy Kruzslicz Dávidot munkahelye magához szólította, hiszen ő volt a vasárnapi hírműsor szerkesztője, így kénytelen volt elhagyni a tábort. Gábor felvetette, mindez nagszerű lehetőség lenne kicsit jobban megismerni, hogyan készítik a ,,nagyok” a híradót, így az érdeklődőket egy közös tévézésre invitálta és megigérte, hogy hétfőn délelőtt Dáviddal megvitathatják a látottakat.

 

Együtt a tévé előtt

 

A tábor nagy része összegyűlt vasárnap este a társalgóban. A résztvevők fél hétkor izgatottan vártak, vajon mit láthatunk a csoportvezető által szerkesztett adásban. A képernyőt lélegzetvisszafolytava figyelték a végén pedig – felfedezvén Dávid nevét a stáblistán – tapssal fejezték ki elismerésüket.

 

Szemtől szemben

 

Helyet foglaltak az ebédlőben hétfőn délelőtt az érdeklődők, megérkezett Dávid, minden készen állt, hogy elkezdődjön az értékelés. A szerkesztő először érdeklődve, hogy mire emlékeztek a vizsgált alanyok, kérte, hogy említsenek néhány híradós anyagok a jelen levők. Ebből kiderült, hogy leginkább a bulvárosabb színes hírek maradtak életben a folyamatosan beérkező új információk küzül, a politikára senki nem emlékezett, csakúgy mint a külföldi hírekre sem. Meglepődve tapasztalta Dávid, hogy azok a témák, amik őt érdekelték nem arattak osztatlan sikert, viszont a számára érdektelenek nagyon szinpatikusnak bizonyultak.

 

Harc a nézettségért

 

Elmondta, hogy a tegnapi híradót közel 50 ember készítette szerte az országban. A munka a Fehérvári úti székházban kezdődött, ahol vasárnap reggel összeült a stáb. Ekkor már körvonalazódott, hogy mi fog bekerülni az esti műsorba a kézhez kapott, napi eseményeket tartalmazó lista alapján. Amire a leginkább ügyelnie kell, hogy ne legyenek egymás után ,,unalmas” témák, még esélye se legyen a nézőnek átkapcsolnia, mondjuk a TV2-n azonos időben futó Tényekre. Itt hívta fel a figyelmet arra, hogy nem fontossági sorrendben adják a riportokat, hiszen akkor a végére senki sem nézni a műsort, mert unalmassá válna.

 

Minden másodperc számít

 

A feladatok kiosztása után sem unatkozott a szerkesztő, hiszen addig is várt még rá egy ötperces déli híradó. Délután háromkor érkeztek az első anyagok, innentől már beindult a ,,nagyüzem”. A riporterek hozzák az anyagokat, a vágók farigcsálják a nyers munkákat, a szerkesztő agyal a sorrenden és az időn, hiszen másodperc pontosan tartani kell a 27 percet. Viszont még 18.30-kor sem dőlhet hátra, élvezve az elkészült műsor gyümölcsét, hiszen olykor hiányosságok jelentezhetnek vagy éppen egy rendkívüli hír futhat be. Előfordult már, hogy a feliratozó nem volt a helyén, nem érkezett meg egy anyag a riportertől, vagy éppenséggel megjött, csak az előző napi. Ezen problémák áthidalására is készen kell állni.

 

Hajónapló

 

Baki pedig minden adásba jut, van hogy kicsi, szinte észrevétlen, de van hogy a nézőknek is feltűnik. Annak érdekében, hogy legközelebb ugyanazokat a hibákat ne kövessék el, egy összefoglalót készít a műsorról a szerkesztő, melyet megkap mindenki, aki a műsorban köreműködött.

 

Marton Sándor

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság