Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A generációváltás és a vidámság tábora

67 fiatal és 23 újságíró keveset aludt, sokat dolgozott, de eközben mindenki jól érezte magát és sok, színvonalas produktum született. Véget ért a DUE 2008-as, 28. Kommunikációs és Média Szaktábora Balatonfenyvesen. Beke Dániel nagyon részletes tudósítása.

 

A generációváltás és a vidámság tábora – így jellemezte az idei tábort dr. Balázs Géza, a DUE alapító alelnöke az utolsó esti értékelésen. És valóban: a csoportvezetők között idén hat új arcot is köszönthettünk, akik eddig táborozóként, szervezőként, vagy újságíróként szorgoskodtak a DUE-ban. A megújulás sikeres volt – a táborban színvonalas produkciók születtek, tartalmas előadásokat hallgathattunk végig, sportoltunk sokat, vendégeinknek pedig egy szabad percük sem volt a rengeteg interjú és fotó miatt. Mindeközben pofátlanul jól éreztük magunkat, még úgy is, hogy kevés idő jutott a strandolásra. 

 

Fejjel a munkába

 

Július 4. és 13. között immár hetedszerre tért vissza a tábor Balatonfenyvesre. Az első este a hagyományos „forgószínpadon” vehettek részt a táborlakók, ahol bemutatkoztak a csoportvezető-párosok, jelentősen megkönnyítve a csoportválasztást. A szombat már a csoportfoglalkozások napja volt, a két tévés, egy fotós, és három rádiós-újságíró csapat pedig belevetette magát a munkába.

 

A „Touch TV" névre keresztelt tv-s csoport vezetője Torbik Tibor és Hajdú Péter „Kacsa" (tv2) voltak, a csoport a tábor 10 napja alatt egy tévéhíradót, valamint egy humoros reggeli műsort készített. Utóbbi sztárja Valter volt, aki szakácsprodukciójával hatalmas sikert aratott, de itt találkozhatott a közönség először a DUE-táborok sármos fiúcsapata, a Szalonna Brothers első klipjével is. A csoport munkái, a többi produktummal egyetemben, hamarosan megtekinthetők/meghallgathatók/megnézhetők lesznek a médiatárban. 

A „Touch TV" tagjai voltak: Bereczki Annamária, Karádi Szintia, Blaskovics Dávid, Szűcs Viktor, Daróczi Szilárd, Krocsek Lilla, Pesti Valter Krisztián, Klózer Nikolett, Borossay Fanni, Halász Péter.

 

A „Fiktív" két új csoportvezetőt is felavatott: Kovács Patrik és Kupás Gábor hat éve rendszeres táborozók, most pedig belekóstolhattak abba, milyen a „másik oldalon". Csoportjukkal egy tévéhíradót, valamint egy kisfilmet készítettek, utóbbi szakított a tábori horrorfilmek sorával: utolsó este a tábori közönség egy elgondolkodtató művészfilmet láthatott életünk elzárt pillanatairól. A csoport emellett gerillakampányban is erős volt: a tábor elején kirakott „Rece" feliratú plakátok értelmét sokan találgatták, mígnem kiderült, hogy a csoport alternatív szignáljának beharangozója volt.

A „Fiktív" tagjai voltak: Balogh Bea, Szalai Brigitta, Balla Máté, Peller Dániel, Varga Mercédesz, Kovács Dóra, Orbán Viktória, Szolnoki Péter, Laboda Tímea, Győrfi Péter, Sasvári Zoltán, Reke Janka.

 

Ránézésre a „Toll-Ász" csoportvezetőinek volt a legkönnyebb dolguk, ugyanis hárman voltak. Varga G. Gábor (Népszabadság) mellett azonban Kecskés István (Nemzeti Sport) a tábor vezetésével, az újonc Kis Anett (DUE) pedig a DUE Online frissentartásával is el volt foglalva. A csoport két rádiós hírműsoruk mellett két újságot is kiadott, a második klasszikus sportlap volt, amely teljes terjedelmében a tábori sportnappal foglalkozott. A csoport elkészített két nagyon mély esti műsort is: mindkettő a megértés, az egymásra odafigyelés témáját dolgozta fel, ráadásul különlegességként a második esti műsort teljes egészében a csoport tagjai készítették, a csoportvezetők segítsége nélkül. 

 A "Toll-Ász" tagjai voltak: Podina Ivett, Csernai Barbara, Kapelner Zsolt, Pintér Szabolcs, Csató Márton, Váry Dániel, Farkas Bálint, ifj. Csősz Imre, Marton Sándor, Tóth István, Király Lilla, Dobó László.

 

A „Hangadó GMBH" Korpa Melinda és Beke Dániel vezetésével az első napokban a csapatépítésre fókuszált, hogy aztán egy vidám társasággal vágjanak bele a nem könnyű programba. Esti rádióműsoruk, amely a tábor életét elemezte szatirikus-parodisztikus szemekkel, három nap alatt elkészítettek két újságot, és két rádiós hírműsort, amelyek közül a második „nagyon lóra" sikeredett: a hírműsor-paródiában a csavar az volt, hogy a táborlakók rendes kérdésekre adott rendes válaszait átültették lovastábori környezetbe, ezzel mutatva meg, mennyi módon lehet értelmezni egy választ, ha a kérdést nem rakjuk mellé.

A „Hangadó GMBH" tagjai voltak: Árgyellán Edina, Balogh Zsófia, Englert Erika, Glatz Norbert, Kopjás Fanni, Sallak Dóra, Siklós Lili, Simon Tamás, Szigligeti Orsolya, Temesi Richárd, Tóth Luca.

 

A „Happytitisz" csoport alaposan feladta a leckét az elkövetkező táboroknak: két újságjuk 20 és 24 oldalas lett. készítettek emellett egy déli hírműsort, egy képregényes esti műsort, valamint egy hírműsort, melynek különlegessége az volt, hogy a tábor embere választásra fókuszálva választási műsort csináltak.

A  „Happytitisz" tagjai voltak: Balla Panna, Boros Ildikó, Bukovics Martin, Kelemen Dorka, Nagy M. Zsolt, Náray E. Tamás, Pecze Katalin, Szabó Szabina, Szakszon Réka, Tóth Enikő, Ültanir Yasemin, Vizi Karolina.

 

A „Képkockák Kht." a Blikk-nél dolgozó Kecskeméti Dávid és a dués Vaska Henrietta vezetésével sohasem pihent. Legyen az vetélkedő vagy strandolás, újság vagy online, a fotósok mindig készenálltak, hogy elkapják a legjobb pillanatokat. Idén új elemként a fotós csoport saját produktummal is előállt: a táborban megrendezett mini-kiállításukat Balázs Géza nyitotta meg hivatalosan, és a tervek között szerepel, hogy a képekkel ne csak a DUE.hu médiatárában, hanem a való életben is találkozhasson a nagyérdemű.

A „Képkockák Kht." tagjai voltak: Bacsu Dénes, Bánfalvi Zsolt, Deák Nikolett, Paál László, Pétervári Petra, Séllei Eszter.

 

A tábor vezetője Kecskés István, a DUE elnöke, a Nemzeti Sport újságírója volt. Szakmai vezetőként dolgozott Szayly József, a DUE alapító alelnöke, a Magyar Rádió alelnöke, dr. Balázs Géza nyelvész professzor, a DUE alapító alelnöke, és Váry Gábor, a DUE alapítója, a Magyar Rádió volt munkatársa. A csoportok munkáját segítették a volt csoportvezetők is, akik több napra le is költöztek a táborba, hogy előadásaikkal, tanácsaikkal mozdítsák előre a produktumok elkészültét. Herczeg Zsolt (Inforádió), H. Tóth Hajnalka (tv2), Kruzslicz Dávid (RTL Klub) és Érsok Zoltán (Magyar Rádió) mindig ott termett, ha szükség volt rá, a táborozók pedig örömmel fogadták a szakértői tanácsokat. A tábor vendége volt több régi dués is, sokan közülük elmondták: ha lett volna idejük, biztosan az elejétől a végéig velünk maradnak. 

 

Mi újságot csináltunk

 

A tábor első napján idén is megjelent a teljes programot, a táborvezetőség bemutatkozását, és a csoportok hirdetéseit tartalmazó Kis Hasznos című újság, röviddel utána pedig - Zala Orsolya szerkesztésében - a Ki kicsoda című lap a tábor összes lakójának fényképes üzeneteivel. Ezt követően mindegyik rádiós-újságíró csoport két-két újságot készített, így összesen hatszor kerülhetett reggel az ágyak mellé az aznapi Partilap, a táborozók hivatalos újságja. A lapok tördelője Ollári Gergely  volt.

 

Nagy volt a sürgés-forgás a rádióstúdióban is: Kiss Gábor és Bocz Márton feleltek a szignálok, a déli és esti műsorok, és a reggeli ébresztőműsorok elkészültéért, emellett itt született meg a tábor első napjaiban Herczeg Zsolt szerkesztésével, illetve H. Tóth Hajnalka és Beke Dániel műsorvezetésével egy mintakrónika is. A tévéstúdiókban Hajdú Péter és Kupás Gábor „vágta a témát".

 

Munka, munka, munka?

 

A rengeteg produktum és szakmázás mellett természetesen idén is jutott idő a közeli Balatonra, a még közelebbi Nádas büfére, na és az esti vetélkedőkre. Korpa Melinda és Kis Anett vezette idén a „Fele sem igaz" vetélkedőt, amelyben a táborvezetőségről tudhattunk meg hihetetlen történeteket, többek között azt az esetet, amikor Kis Anettet véletlenül bezárták egy konténerbe egész éjszakára. A régi Érsok-Kruzslicz vetélkedő idén már emlékvetélkedő néven futott, a generációváltás jegyében teljesen Pál Zsombor és Beke Dániel szerkesztésében.

 

Persze a sok pihenés mellett szakmáztunk is rendesen: a BKF csapata egy fergeteges, futkosós előadás keretében beszélt a helyes beszédről, Monspart Sarolta, a „sport nagyasszonya" pikáns részletekben bővelkedő előadásban beszélt az egészséges életmódról, de vendégünk volt Siklós András, aki tévéhíradós munkájáról adott elő. Kérdéseinkkel elhalmoztuk Elbert Gábor sport szakállamtitkárt is, akitől a jégkorongtól az olimpián át a focira vonatkozó állami tervekig mindent tudni akartunk. A sportnapon volt vendégünk S. Tóth János, a Nemzeti Sport újságírója is, aki a sport "kényelmesebbik" oldaláról, a sportújságírásról beszélt. A táborvezetőség tagjai idén is megtartották műfajelméleti előadásukat, a következő napokban pedig Kecskeméti Dávid a fotózásról, Bocz Márton és Kiss Gábor a rádiós hangfeldolgozásról beszélt.  

 

Bevált módszerek, díjak tömkelege

 

Érdekességként a tábor első napjaiban velünk párhuzamosan találkoztak az 1988-as AKAI-tábor (a DUE-táborok elődje) lakói is, akik húszéves évforduló örömére bemutatkoztak táborunknak, fociztak velünk, valamint megosztották tapasztalataikat, emlékeiket is. 

 

A táborban immáron második éve működött jól a prezentációk készítése, vagyis hogy az esti műsorértékelésen a csoportok bemutatták, mit tanultak egy-egy termék elkészítése során. Jó alkalom volt ez arra, hogy a közönség előtt való szerepléshez kevésbé szokott fiatalok is kipróbálhassák magukat előadás közben. Minden csoport kreatívan oldotta meg a feladatot: idén is volt „miniszínház", krónika-forgatókönyvek kiosztása, és minden prezentációból sokat tanulhattunk.

 

A táborlakók szavazatai alapján a Tábor embere idén Balla Máté, a Tábor szépei pedig Krocsek Lilla és Paál László lettek. Az utolsó estén a tábor legjobb szakmai teljesítményeit díjaztuk a szakmai vezetők szavazatai alapján. A legjobb rádiós riporter Podina Ivett és Király Lilla lett, a legjobb rádiós tudósítás díját Tóth Enikő kapta, míg a legjobb rádiós műsorvezetőnek Nagy Zsoltot választották. A legjobb tévés riportot Szalai Brigitta készítette, a legjobb szórakoztató tévés anyagért pedig Borossay Fannit és Szűcs Viktort tüntették ki. Náray Tamás zsebelte be a legjobb szerkesztő díját, a legjobb cikket Kopjás Fanni hozta össze. A tábor legjobb fotójánál Paál László nyomta le a gombot. A legjobb új táborozó személyének kiválasztásakor Sallak Dóri, a legjobb színpadi személyiségnél pedig Daróczi Szilárd mellett tette le a voksát a tábori zsűri.   

 

Sport és egészségünkre

 

A táborok történetében először sportnapot is tartottunk az egészséges életmód jegyében: délelőtt Katus Attila aerobik világbajnok, személyi edző mozgatta meg a táborlakókat, majd vízivetélkedő és focimeccs következett, a másnapi számháborúról már nem is beszélve, amelyen igazi kommandósként rohangáltak a résztvevők, kortól és nemtől függetlenül.  

 

A táborban idén két focimeccset is játszottak: míg a táborvezetőség és a táborlakók egyesített csapata nem tudta legyőzni a szomszédos AKAI '88 tábor válogatottját (9-1 lett a végeredmény), a hagyományos vezetőség-táborlakók meccsen már szorosabb volt az eredmény, hosszabbítás és 4-4 berúgott büntető után a felek közös megegyezéssel döntetlenben egyeztek ki. Az utolsó éjszaka fergeteges bulival  telt, fellépett Hugee és a Drill of the Beats, valamint a DUE-táborok szépfiú-csapata, a Szalonna Brothers, az este zárásaként pedig a Nádas büfében Simon Tamás bebizonyította, hogy a hagyományos Érsok-diszkó is jó kezekbe került. A fáradtság ellenére vidám táborozók másnap könnyes búcsút vettek egymástól, és mindenki azt ígérte: jövőre sem hagyja ki az év legizgalmasabb tíz napját: a DUE-tábort.

 

Beke Dániel

 

A DUE 2008. évi Országos Kommunikációs és Média Szaktáborának támogatói:

Főtámogató: Coca-Cola Magyarország. Támogatók: Önkormányzati Minisztérium Sport Szakállamtitkárság, Intensa, Magyar Televízió, Studio VOX Bt., T-Online, Groupama Biztosító, TÜV Rheinland Hungária, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság