Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi történik veled a médiatáborban? 1. rész

A "régi motorosok" ezt csak szórakozásból olvassák el, de akik először jönnek a DUE médiatáborába, azoknak érdemes figyelniük, mert semmi máshoz nem hasonlítható programokat és élményeket tartogatunk nekik, amikre fel kell készülniük.

Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó cikksorozata - mutasd meg a szüleidnek is!

 

Kerülj beljebb

A DUE-tábor egy szaktábor, mégpedig Magyarország, sőt vélhetően egész Európa legrégebbi, folyamatosan - immár harminckét éve! - újra és újra megrendezett kommunikációs és média szaktábora. Lakói olyan jellemzően középiskolás, kisebb részben egyetemista fiatalok, akiket érdekel a média világa, kommunikáció szakra készülnek, vagy már most biztosak benne, hogy újságírók akarnak lenni. Ez utóbbi azonban nem követelmény: az is nagyon izgalmasnak találja majd a médiatábort, aki soha nem írt cikket vagy nem beszélt mikrofonba és később sem akar üzemszerűen ilyesmivel foglalkozni. Ő is kipróbálhatja magát újságíróként, rádiósként, tévésként, fotóriporterként vagy technikusként, tét nélkül, de a valós médiavilágot hűen utánzó környezetben, profi szakemberek és eszközök segítségével.

 

Készülj fel belőlünk

A tábor előtt a DUE Online-on és a tábor Facebook-oldalán nagyon sok mindent megtudhatsz "az év legjobb tíz napjáról", sőt a közösségi oldalon a már tapasztalt táborozóktól kérdezhetsz is. Ha regisztrálsz a due.hu-n, érdemes megrendelned a hírlevelet, amely havonta egy, legfeljebb két e-mailt jelent a legfontosabb tudnivalókkal. A honlap Médiatár rovatában nagyon sok régi médiatábori fotót, filmet és újságot találsz.

Természetesen a DUE-iroda is a rendelkezésedre áll munkaidőben a 222-82-13-as budapesti telefonszámon, a due kukac due pont hu e-mail címen, vagy személyesen a 14. kerületi Örs vezér tere 11. szám alatt.

A médiatábor előtt e-mailben értesítünk minden fontos tudnivalóról, kérjük, mindenképpen mutasd meg szüleidnek is.

 

Csomagolj és igyekezz

Ne hagyd otthon a jegyzetfüzeted, a tollad, a diktafonod, a fényképezőgéped, a kedvenc zenéid és a hangszered sem (kivéve a dobfelszereléseket és a versenyzongorákat), de pakold be a suliújságod néhány példányát, esetleges rádió/tévéműsorod felvételeit is, hogy megmutathasd a társaidnak és a szakembereknek. Laptopot, menő Apple-cuccokat, más nagyobb értékű műszaki cikket is hozhatsz, de csak a saját felelősségedre. Legyen nálad esőkabát, meleg ruházat és naptej is. Ha van állandó gyógyszered, semmiképpen ne hagyd otthon, és ennek szedéséről megérkezésed után tájékoztasd a táborvezetőt és a csoportvezetőd is.

A médiatábort 2012. július 13-én, pénteken várhatóan 17 órakor nyitja meg Pál Zsombor táborvezető. Ekkor személyesen is bemutatkoznak a táborvezetőség tagjai, és kezdődik a "forgószínpad", amelynek során a csoportvezetőkkel ismerkedhetsz meg, hogy el tudd dönteni, melyiküket választod. Legkésőbb délután öt órára tehát érdemes megérkezned. Ha csak később tudsz jönni, kérjük, szólj erről a DUE-irodának a már megadott elérhetőségek valamelyikén, hogy ne aggódjunk érted. Mindazonáltal tapasztalatunk szerint az érzi magát a legjobban a táborban, aki az első perctől az utolsóig ott van!

 

Oda is kéne jutni...

A táborhely címe: Balatonfenyves, Mészáros Lázár u. 17.  Az utazás egyénileg történik és önköltséges.

Amennyiben a szüleid elhoznak kocsival, akkor az M7-es autópályáról Fonyódnál, vagy Balatonfenyvesnél kell lehajtaniuk a 7-es dél-balatoni főútra. Fonyódi lehajtás esetén a 7-es úton balra, míg a balatonfenyvesit választva jobbra kell menni. A Balaton déli partján, a 7 számú országút 154. kilométerénél át kell hajtani a vasúti átjárón, majd guruljatok a Balaton felé a Pozsony utcán mintegy 250 métert. Az utolsó keresztutca lesz a Mészáros Lázár utca, itt jobbra kell kanyarodni és az utca jobb oldalán a 17-es számnál már nem lehet nem észrevenni a tábort.

Érkezhetsz vonattal is. A Budapestről indulókat összegyűjtjük és ők egy DUE-s vezetővel közösen utazhatnak Balatonfenyvesre. Erről később a honlapon, a Facebookon és a postai levélben tájékoztatunk téged.

A csomagodat kocsikkal bevisszük a táborba, de neked bizony gyalogolnod kell; ez körülbelül 15 perces sétát jelent. Ha később és egyedül érkezel, telefonálj, és ha lehetőség van rá, kimegyünk eléd autóval az állomásra.

Megérkezésed után elintézel néhány formaságot a regisztrációs pultnál, megkapod a legfontosabb információkat tartalmazó mappát, a kötelezően viselendő karszalagodat és máris elfoglalhatod a szobádat, megismerkedhetsz a többiekkel. A szobák természetesen nem koedukáltak, de a beosztás kialakításakor minden ésszerű kérést figyelembe veszünk.

Ezt követően celebráljuk a tábormegnyitót és a forgószínpadot, de ezekről már inkább a következő részben írok.

 

Herczeg Zsolt (újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó)

Kapcsolódó hírek

Mi történik veled a médiatáborban? 2. rész

Talán túlzásnak tűnik, de a "régi" táborozók tudják, hogy csoportvezetőt választani a DUE-táborban: na, az egy életre szóló döntés is lehet. Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó tanácsai újonc táborváróknak, második rész.

Mi történik veled a médiatáborban? 3. rész

A médiatáborban olyan dolgokra leszel képes, amelyek elvégzésére most teljesen alkalmatlannak tartod magad. Az egyik szakmai vezető, a tizenhatodik DUE-táborára készülő Herczeg Zsolt újságíró most a csoportok munkájáról és a műsorértékelésről mesél.

Mi történik veled a médiatáborban? 4. rész

Miközben a csoportok éjt nappallá téve dolgoznak a DUE-táborban, természetesen mindig lesz idő (talán jó idő is) a közös programokra, a bulira és a strandolásra. És reméljük, a kevés, de éppen ezért komolyan vett médiatábori szabály betartására is.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság