Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi történik veled a médiatáborban? 4. rész

Miközben a csoportok éjt nappallá téve dolgoznak a DUE-táborban, természetesen mindig lesz idő (talán jó idő is) a közös programokra, a bulira és a strandolásra. És reméljük, a kevés, de éppen ezért komolyan vett médiatábori szabály betartására is.

Újságíróink saját tapasztalataik és kalandjaik alapján jó hangulatú, sztorizós előadásokat tartanak a táborban a legkülönbözőbb témákban. Hívunk sztárvendégeket is, és minden este más és más programmal - például filmvetítéssel, vetélkedővel és diszkóval - készülünk. Természetesen a csoportod bármikor, amikor nem kell dolgoznia, kiruccanhat az öt percre lévő strandra, sőt akár ott is tarthattok egy napozós, fagyizós szerkesztőségi megbeszélést.

Néhány szabályt azonban mindenkinek be kell tartania a DUE- médiaáborában. Nincs belülük sok, de azokat komolyan vesszük.

A tábor elején mindenki átesik a balesetmegelőzési és tűzvédelmi oktatáson. Ennek már csak azért is különösen nagy jelentősége van, mert elektromos árammal működő, gyúlékony és értékes berendezésekkel dolgozunk, ezért a szerkesztőségekre és stúdiókra vonatkozó speciális szabályokat mindenkiket ismernie kell.

Kérjük, hogy ha állandó gyógyszert szedsz, azt mindenképpen hozd magaddal, a szedéséről pedig tájékoztasd a táborvezetőt és a csoportvezetődet. Ha netán megbetegszel, azonnal szólj a csoportvezetődnek, és haladéktalanul gondoskodni fogunk az orvosi ellátásról, illetve szükség esetén hozzátartozóid értesítéséről.

Legyél óvatos: ne ugorj felhevült testtel a Balatonba és ne adj esélyt a napszúrásnak. Ha fájdalomcsillapítóra, vagy más gyógyszerre, esetleg lelki tanácsadásra van szükséged, bizalommal fordulj a táborvezetőség bármelyik tagjához. Mindannyian azért vannak ott, hogy segítsenek neked, és 31 tábor után nem tudsz olyasmit kérdezni, amin meglepődnének, vagy kinevetnének.

A tábor területét csak a csoportvezetőd engedélyével hagyhatod el a Balatonig, illetve az annak partján lévő Nádas Büféig. Ha messzebb szeretnél menni - például Balatonfenyves központjába - arról már Pál zsombor táborvezetőnek kell szólnod. Ez vonatkozik a 18 év felettiekre is, mert bár nagykorúak, de értük ugyanúgy felelősséget érzünk és vállalunk. A lényeg, hogy a csoportvezetőd mindig tudja, hogy hol vagy!

A médiatábor kiskorú lakói sem a táborban, sem azon kívül nem fogyaszthatnak alkoholt, és a nagykorúakat is a mértékletességre kérjük mindenki érdekében. A kábítószer tartása és fogyasztása természetesen mindenki számára szigorúan tilos - hozzáteszem, ezzel nem szokott probléma lenni, a DUE-tábor piszkosul jó, de közben "tiszta" is.

Megérkezésedkor kapsz egy karszalagot - kérjük, hogy ez mindig legyen rajtad. Ez nagyon fontos, mert így észrevesszük, ha idegen - netán egy tolvaj - lóg be a táborba, és várhatóan még árkedvezményt is kapsz a felmutatásával a Nádas Büfében.

Nagyobb értékű műszaki berendezést csak a saját felelősségedre hozhatsz a táborba.

Az éjszakát nem lapkészítéssel töltők számára reggel fél nyolckor kezdődik a nap az ébresztőszignállal, az éppen soron lévő csoport élő rádióműsorával, és jó esetben az ágyad mellé tett friss tábori újsággal. A reggeli után kezdődnek a csoportfoglalkozások és az előadások. Délután fél egykor közösen meghallgatjuk a szintén általatok készített élő Déli Krónikát, majd estig újra a munkáé, vagy annak hiányában a strandolásé a terep. Este fél hétkor vacsorázunk, de előtte a nap legfontosabb programjaként összeül az egész tábor, és közösen meghallgatjuk az addigra remélhetőleg elkészült rádióműsort, megnézzük a tábori tévéhíradót, majd azon melegében értékeljük is ezeket az újsággal együtt. Az 23 órakor esedékes "takarodóig" minden este más és más programmal készülünk - de erről már írtam.

Éjszaka csak az császkálhat a táborban, aki dolgozik (újságot készít reggelre), a többiektől azt kérjük, hogy ha nem is alszanak (meddő vágy ezt remélni, elismerem), de legalább viszonylagos csendben legyenek a szobájukban, a csendnek abban az értelmezési tartományában, amelyben a gondnok is mozog. Éjszaka egyébként senki sem hagyhatja el a tábor területét.

A foglalkozásszignállal bevezetett programokon - például az előadásokon és főleg a műsorértékelésen - mindenkinek kötelező résztvennie, függetlenül attól, hogy éppen mit csinál. Kivételt azok képeznek, akik éppen alszanak, mert végigdolgozták az előző éjszakát. Ezek azonban nem "muszáj-programok", hanem érdekes, izgalmas, különleges előadások, vetélkedők, beszélgetések, filmvetítések vagy más összejövetelek, amiket nem érdemes kihagyni.

Másrészt gondolj csak bele: ha például te nem ballagsz ki meghallgatni és értékelni mások műsorát, akkor másnap hogy érzed majd magad, amikor a te produkciódra nem kíváncsi a hallgatóság...? Úgyhogy érdemes figyelmesen hallgatnod a rádióműsorokat, nézned a tévéhíradókat, elolvasnod a téged nem feltétlenül érdeklő újságcikkeket is, mert a táborban nem csupán hallgató, néző és olvasó vagy, hanem kolléga is, akinek számít a véleménye!

 

Herczeg Zsolt (újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó)

Kapcsolódó hírek

Mi történik veled a médiatáborban? 1. rész

A "régi motorosok" ezt csak szórakozásból olvassák el, de akik először jönnek a DUE médiatáborába, azoknak érdemes figyelniük, mert semmi máshoz nem hasonlítható programokat és élményeket tartogatunk nekik, amikre fel kell készülniük.

Mi történik veled a médiatáborban? 2. rész

Talán túlzásnak tűnik, de a "régi" táborozók tudják, hogy csoportvezetőt választani a DUE-táborban: na, az egy életre szóló döntés is lehet. Herczeg Zsolt újságíró, szakmai vezető, tizenhatszoros táborozó tanácsai újonc táborváróknak, második rész.

Mi történik veled a médiatáborban? 3. rész

A médiatáborban olyan dolgokra leszel képes, amelyek elvégzésére most teljesen alkalmatlannak tartod magad. Az egyik szakmai vezető, a tizenhatodik DUE-táborára készülő Herczeg Zsolt újságíró most a csoportok munkájáról és a műsorértékelésről mesél.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság